ANNONS

Från Mynttorget till New York, här är Greta Thunbergs makalösa år

Greta Thunbergs fantastiska år
Från Mynttorget till Europa och vidare till omslaget på Time Magazine. Det har hänt mycket under Greta Thunbergs senaste år.
För ett år sedan var hon en ensam 15-åring som satt på marken vid riksdagshuset med ett plakat.
Nu är hon en hyllad världskändis och global ikon.
Här är tjejen från Kungsholmens helgalna år, månad för månad.
ANNONS

Den 20 augusti 2018 börjar Greta Thunberg på egen hand skolstrejka för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm. I början är uppmärksamheten ganska sparsam men sen tar det fart snabbt i svenska medier.

September – BBC på besök

Den 7 september gör brittiska BBC ett inslag om svenskan och efter det känner hela världen till henne. Efter att ha strejkat i 15 dagar hyllas hon av Arnold Schwarzenegger på twitter med orden ”Jag älskar att se någon som inte bara klagar utan faktiskt gör någonting åt saken”.

Oktober – första resorna utomlands

Uppmärksamheten växer när hon under hösten talar på ett miljömöte i London och leder en klimatmarch i Helsingfors.

November – inspirerar barn världen över

Greta Thunbergs protester sprider sig långt. Hon inspirerar australienska skolbarn till att också skolstrejka för klimatet. Och det kommer elever i fler länder göra.

December – talar inför FN

I december finns hon med på Time Magazines lista över världens mest inflytelserika tonåringar. Samma månad uppmärksammas hon av Leonardo DiCaprio, som i sociala medier delar med sig av en artikel som handlar om Greta.

Samma månad talar hon också på FN:s klimatmöte i Katowice. ”Vi är illa ute, vi är riktigt illa ute”, säger hon i talet.

Januari – mest googlade svensken

Den 17 januari medverkar Greta Thunberg i tv-programmet Skavlan. Till programledaren säger hon: ”Om jag inte haft asperger hade jag fastnat i det sociala spelet”.

Därefter blir hon världens mest googlade svensk.

I januari talar hon också på World Economic Forum i Davos och för framträdandet där hyllas hon av artisten Bono.

ANNONS

Februari – inspirerar till Paris-marscher

I februari marscherar tusentals studenter på Paris gator efter att ha inspirerats av den svenska tonåringen. I samband med det träffar Greta Thunberg president Emmanuel Macron i Elyséepalatset.

Miljödemonstration Sergels Torg - Greta Klimatstrejk Greta Thunberg.

Greta ledde demonstrationen från Sergels torg. Foto: Stefan Källstigen

Mars – leder klimatmarsch i Stockholm

Den 8 mars styr Greta Thunberg Instagrams eget konto. En vecka senare hålls klimatdemonstrationer över hela världen under parollen ”Fridays for future”. Den dagen marscherar tusentals från Sergels torg till Mynttorget. Där talar Greta Thunberg inför folkmassorna.

Dagen efter är det EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott i Strasbourg som får höra Greta hålla tal. Hon säger: ”Jag vill att ni ska agera som om ert hus stod i brand”.

Samma månad stämmer Barack Obama in i hyllningskören av svenskan. På twitter skriver han: ”…de är människor likt 16-åriga Greta Thunberg vars protester vid det svenska parlamentet skapade en rörelse”

April – träffar påven

Greta Thunberg träffar påven i Vatikanen i Rom. Under hela tiden fortsätter Greta att med jämna mellanrum återvända med sin skylt till platsen på Mynttorget i Stockholm.

Greta Thunberg på förstasidan av Time magazine

Maj – pryder Time Magazine

I maj intervjuas Greta Thunberg av Time Magazine. Hon pryder också tidningens omslag samma månad. ”Jag brukade nästan aldrig prata på lektionerna med mina klasskompisar. Nu talar jag till hela världen”, säger hon i intervjun.

Den 24 maj får Sveriges kung och drottning frågor om Greta Thunberg under ett statsbesök på Irland. ”Jag beundrar Greta”, svarar drottning Silvia till den irländska pressen.

Juni – hyllas av Obama

I juni hyllas Greta Thunberg av den tibetanske andlige ledaren Dalai Lama. Han skriver i ett brev till tonåringen: ”Det är väldigt uppmuntrande att se hur du har inspirerat andra unga människor att följa dig och att säga ifrån”.

Samma månad tilldelas hon och resten av Fridays for future-rörelsen Amnesty internationals finaste pris: Ambassador of conscience award.

Täckt av stort hemlighetsmakeri deltar hon i konferensen ”Brilliant minds” i Stockholm i juni. Där deltog bland andra Barack Obama och den amerikanske ex-presidenten hyllar tonåringen en gång till.

”Yes we can, Greta. Jag känner hopp på grund av dig och alla unga människor som kämpar för att rädda planeten. Fortsätt med det”, skriver han på twitter.

Juli – på omslaget av Vogue

I juli berättar Angela Merkel att Greta Thunberg har fungerat som en blåslampa för den tyska regeringen i miljö- och klimatpolitiken. ”Hon har bidragit till att skynda på arbetet”, säger den tyska förbundskanslern vid sin årliga sommarpresskonferens i Berlin.

Samma månad står det klart att när Meghan, hertiginna av Sussex, ska vara gästredaktör för septembernumret av brittiska modemagasinet Vogue väljer hon att sätta Greta Thunberg på omslaget.

Augusti – på väg mot nästa klimatmöte

Den första augusti uppträder Ulf Lundell på skansen. På scenen under ett mellansnack hyllar han Greta Thunberg och tillägnar henne sin klassiska låt ”Isabella”.

Just nu är klimataktivisten i full färd med att segla över atlanten. Hon är på väg till USA och FN:s klimatmöte i New York den 23 september. Seglatsen beräknas ta två veckor.

– Jag kommer att träffa så många människor jag bara kan och hoppas bli inbjuden till delar av världen som jag ännu inte besökt, säger Greta Thunberg om resan som lär fortsätta under lång tid framöver.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.