ANNONS

Myror skrämmer bort barn från lekparken

Ruben de Shipper tycker att myrorna i lekparken blivit ett problem. Sonen Wille skräms dock inte av krypen.
Ruben de Shipper tycker att myrorna i lekparken blivit ett problem. Sonen Wille skräms dock inte av krypen.
Rör på påkarna – annars anfaller myrorna. Lekparken vid Solgårdsgärde i södra Vallentuna är så pass full av myror att barn skrämts därifrån.
ANNONS

Det är inte bara solen som tittat fram med vårens ankomst. Även skogsmyrorna har vaknat, i lekparken vid skogsbrynet i Solgårdsgärde i södra Vallentuna.

Parken är full av myror på flera håll, något som familjen de Schipper fått erfara. Deras två döttrar vill inte leka i parken längre, då myrorna kryper upp på kroppen och bits.

– Det är jätteobehagligt. Står man still när man leker kurragömma får man myrorna på sig. Det är synd, det är en så fin lekpark, säger Rose-Marie de Schipper.

Hon har kontaktat kommunen för att få till en lösning. Något som även hennes man, Ruben de Schipper, önskar. Han är föräldraledig med sonen Wille, som orädd springer runt vid myrorna.

– Våra döttrar leker ju gärna här på vintern, men nu vill de inte vara här längre. I morse hörde jag några andra barn skrika från parken, för att de var rädda för myrorna, säger han.

Men det verkar som att barnen i området får fortsätta att samsas med skogens små flitiga arbetare. Kommunen har inga planer på att mota bort myrorna.

– Vi har inget uppdrag att döda myrorna, det är ju djur som finns i stadsnära miljö. Det finns ju även fördelar med att ha en park nära skogen, det är inte lika varmt där på sommaren till exempel, säger Frida Hellblom, miljöinspektör.

– Men om störningarna är omfattande får vi så klart lyssna och kanske ändra inställning. Finns det extrema skäl kan man kanske flytta en myrstack.

Synpunkten om myrorna vid Solgårdsgärde är inte den enda som kommit in till kommunen. En mamma på Malmbodavägen i Bällsta klagar över taggiga nyponbuskar runt lekparken där som barnen sticker sig på. Och här får hon gehör från kommunen, planen är att nyponbuskarna ska bort.

ANNONS

– De här buskarna är inte så praktiska, jag ska se om de går att byta ut, säger ­Nicole Sundin, kommunens parkingenjör.