Myrorna tar över i kök och badrum

Myrorna finns både i kök och badrum hemma hos Matan Abdullahi.
Myrorna finns både i kök och badrum hemma hos Matan Abdullahi.
Matan Abdullahi bor med fyra barn och fru i en tvåa i Husby. Sedan över ett år måste familjen även dela bostad med mängder av små envisa faraomyror. Nu har han tröttnat.

– Jag vill bara ha bort dem! säger han.

I den 46 kvadratmeter lilla tvåan är det rent och snyggt. Det doftar rengöringsmedel och diskbänken är skinande blank. Men bakom den blanka ytan gömmer sig ohyra, Matan Abdullahi hittar en pytteliten rödbrun myra och tar upp den i handen.

– Här är en. Hon lever!

Myrorna har blivit färre, men ett tag kryllade det på diskbänken på kvällarna. Så i maj förra året kontaktade han fastighetsförvaltaren om problemet. Sedan dess har Anticimex varit hos honom över tio gånger och sanerat. Ett tag verkade det som att myrorna var borta, men de kom tillbaka.

– Antagligen finns de även hos någon granne, tror Matan Abdullahi.

Nu försöker Hyresgästföreningen hjälpa familjen.

– Vi driver detta som ett ärende, så att familjen ska få kompensation med lägre hyra och fler åtgärder. Det är helt oacceptabelt att det här tar så lång tid, säger P-O Brogren, ombudsman.

Han har bara stött på faraomyror en gång tidigare.

– Den gången fick de bära ut alla saker och ställa dem i en fryscontainer. Jag tror de måste behandla hela huset för att bli av med myrorna, säger han.

Enligt saneringsfirman Anticimex kom faraomyrorna till Sverige på 1990-talet via importerade grönsaker och ökat resande. Faraomyrsamhället har flera drottningar och det gäller att ta död på drottningarna för då dör alla myror. Att djuren är så små ställer till det eftersom många inte ser dem. De kan därför spridas snabbt utan att någon märker det.

– Ibland har jag kommit hem till någon äldre person som sagt att ”jag har inga myror” och så ser man hur det kryllar på hela bordet, säger Sven Jeppson, skadedjursexpert.

Ofta måste saneringsfirman göra hembesök hos fler personer i huset för att komma åt problemet.

Matan Abdullahi och hans familj har ytterligare ett problem. De är alldeles för trångbodda i lägenheten och har hittat en man i området som vill byta med dem. Men fastighetsägaren dröjer med svaret.

– De har inte svarat på över tre månader. Jag tror det har att göra med myrorna. Jag ångrar att jag anmälde det till dem, säger Matan Abdullahi.

Men det ska han inte ångra, säger P-O Brogren. Som lägenhetsinnehavare är man skyldig att anmäla ohyra till fastighetsförvaltaren, annars kan man bli av med kontraktet.

– Men vi ska hjälpa er och företräda er i domstol för att ni ska få rätt att byta kontraktet. Fastighetsägaren har inte rätt att stoppa er, säger P-O Brogren.

Knut Pousette är VD för Stendörren, som äger huset. Han säger att han inte kan uttala sig om det enskilda fallet, men tycker det är dåligt att det funnits myror så länge i huset.

–Det är ju jobbigt att Anticimex inte lyckas.

Hur viktigt är det för er att bli av med dessa myror?

– Det är självklart jätteviktigt, sprider det sig förstör det ju för massa hyresgäster. Men det är Anticimex som är våra experter. De måste säga till oss vad som ska göras.

Spelar skadedjuren någon roll för lägenhetsbyten?

– Nej, det finns absolut ingen anledning att neka på grund av myrorna. Det kan snarast vara en fördel om man behöver sanera lägenheten att få tillgång till den.

Fakta

Faraomyran

Faromyrans kropp är bärnstensgul med något mörkare bakkropp.

Djuret är 2–5 mm långt och kan tränga in överallt.

Myran är allätare med särskild förkärlek för allt från socker, sylt, rått eller kokt kött till döda insekter.

Sanering kan ta flera månader.

Källa/myrbilder: Anticimex