ANNONS

I mysdress eller finklädda: Vi fortsätter jobba hemma i höst

Jobba hemma, Philippa Gillström (i leopardmunkjacka), Ruth Kvarnström-Jones -feel goodförfattare
Philippa Gillström klär sig så hon känner sig fin hemma. Ruth Kvarnström-Jones klär sig ledigt – men skulle aldrig bära pyjamas.
Trängseln i kollektivtrafiken ökar igen, men stockholmarna överger inte distansarbetet.
Nya siffror visar i stället att vi fortsätter att jobba hemma – faktiskt mest i hela landet.
– Familjens dynamik förändras, säger författaren Ruth Kvarnström-Jones vars man och son nu jobbar hemma.
ANNONS

Larmen från SL-trafiken om överfulla bussar och trängsel i t-banan verkar inte bero på att stockholmarna har trotsat Folkhälsomyndigheten och övergett distansarbetet.

I  varje fall inte enligt nya siffror från Google som nyhetssajten Newsworthy tagit del av. De visar i stället att vi fortsatt följer rekommendationen och jobbar hemma i stor utsträckning – faktiskt mer än någon annan stans i landet.

Jobbar lika mycket hemma som i våras

Under den sista veckan i augusti var det 40 procent mindre aktivitet på arbetsplatserna jämfört med hur det såg ut i februari, alltså innan pandemins början. Distansjobbandet i länet ligger fortsatt på samma höga nivåer som i mars och april, enligt Googles siffror.

Samtidigt visar siffror från Telia att resor inom länet och från och till länet ökade med tre procent den sista veckan i augusti, jämfört med veckan innan. Resandet ligger nu på högre nivå än under våren, men fortfarande 13 procent lägre än i början av februari.

”Njuter av att dela upp dagen”

Mitt i Lidingö tog en prommis i centrum för att kolla hur Lidingöborna tacklat hemjobbet under våren – och hur de tar sig tillbaka till kontor och arbetsplatser under hösten.

Jobba hemma, Philippa Gillström (i leopardmunkjacka)

Philippa Gillström, entreprenör

– Jag har startat företag och började jobba hemma i samband med corona. Jag njuter av att dela upp dagen efter min energinivå. Klockan två, när jag är lite låg kan jag träna. Jag är utomhus mer, det kan man inte på samma sätt på ett kontor.  Jag känner att jag har kontroll – men det krävs disciplin.

– Det gäller att hitta en ny vardag hemma. Hemma hos oss på lördagar klär vi oss till exempel fina och äter middag. Som att gå ut, fast hemma.

ANNONS

Jobba hemma, Johannes Martinius - ung kille

Johannes Martinius, jobbar på restaurang i Lidingö centrum

– I våras gick jag ut gymnasiet och läste på distans. Jag har mycket energi, så det var inte bra för mig att vara hemma. Det blir att man bara äter, pluggar, kollar på serier och sover. Dessutom stängde gymmen. Nu känns det skönt att ha fått ett jobb och jag har börjat träna igen. Det är som ett nytt kapitel har börjat.

Ruth Kvarnström-Jones -feel goodförfattare

Ruth Kvarnström-Jones,  författare

– Jag är författare och jobbar alltid hemma, jag har aldrig gillat att sitta på fik och skriva.  Fördelen med att jobba hemma är att man slipper restider, nackdelen att man får mindre motion – man går ingenstans. Skillnaden för mig är att min man har börjat jobba hemma också och så fick vi hem vår universitetsstudent – familjens dynamik förändras.

Fakta

Arbetsmiljön hemma

  • Vid långvarigt hemarbete är det extra viktigt att arbetsgivaren tar sitt arbetsmiljöansvar, konstaterar Folkhälsomyndigheten.
  • Samtidigt säger arbetsmiljölagen att arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det samarbetet blir enligt Arbetsmiljöverket extra viktigt när du arbetar hemma eftersom din arbetsgivares möjlighet att se, hantera och åtgärda arbetsmiljöproblem kan vara begränsat.
  • Som anställd måste du därför säga till om det finns saker i arbetsmiljön som inte fungerar som de ska.

Nio av tio har valt hemmajobb

Flera fackförbund och stora arbetsgivare i länet vittnar om distansarbete på fortsatt höga nivåer.

Fackförbundet Unionen gjorde en Novus-undersökning innan sommaren som visade att nio av tio stockholmare som har möjlighet att jobba hemifrån valde att göra det i viss eller stor utsträckning under pandemin.

En rundringning till flera stora arbetsgivare i Stockholm som Mitt i gjort visar att hemarbete i höst uppmuntras i samma anda som under våren, även om de anställda har möjlighet att komma in på kontoret.

Lättnad för personalen

På Telias huvudkontor i Solna jobbar normalt 4 000 anställda, men sedan i mars har de flesta jobbat på distans, något som fortsätter i höst för de som vill. För många anställda var beskedet att det går att fortsätta jobba hemifrån en lättnad.

– En del kan nog ha känt ångest i sommar över att i det här läget behöva börja åka pendeltåg igen. Vi har ju sett hur fullt det kan vara i vagnarna, säger Agneta Ahlström, ordförande för Unionens klubb på Telia, som själv jobbar hemma just nu.

Ska undvika rusning

Även på Nordea uppmuntrar man till hemarbete för de som kan.

– Och de som åker till arbetet ska försöka undvika rusningstrafik. På huvudkontoret i Stockholm har vi infört en begränsning att maximalt 40 procent av arbetsstyrkan kan vara på plats, skriver Nordeas kommunikationschef Mikaela Östman i ett mejl till Mitt i.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.