Mysteriet: Vem äger fåren?

De här fåren, som driver runt kring Lejondalssjön i Upplands-Bro saknar ägare. Kommunen har sökt efter ägaren, men inte fått något svar.
De här fåren, som driver runt kring Lejondalssjön i Upplands-Bro saknar ägare. Kommunen har sökt efter ägaren, men inte fått något svar.
Under några månader har ett gäng får befunnit sig i området kring Lejondalssjön.
Men ingen vet vem som äger djuren.
Nu har Upplands-Bro kommun anmält de lösdrivande fåren till länsstyrelsen.

Mysteriet med de ägarlösa fåren har gäckat kommunen i flera månader. Redan innan sommaren kom de första anmälningarna till kommunhusets växel.

– Det är många som har hört av sig, säger Maria Elfström, kommunekolog i Upplands-Bro.

Hon har, med hjälp av lokala fårägare, sökt med ljus och lykta efter ägaren men ingen har velat kännas vid fåren. Nu närmar sig vintern och Upplands-Bro kommun har tröttnat på att vänta. Därför anmäls de ägarlösa fåren till länsstyrelsen.

”Den fårägare som saknar sina fyra får uppmanas att kontakta länsstyrelsens djurskyddsenhet” skriver Upplands-Bro kommun på sin hemsida.

Djuren saknar både vindskydd och mat och under de senaste dagarna har Maria Elfström försett fåren med mat och vatten.

Hur mår de?

– Jag är ingen expert på får, men det jag kan se är att de äter och dricker och rör på sig.

Anledningen till att de klarat sig så länge i det fria beror förmodligen på att de haft nära till vattnet i Lejondalssjön.

– Men nu fryser ju vattnet. Vi hoppas att den som äger de här fåren ska höra av sig så snart som möjligt, säger Maria Elfström.