Därför körde en rysk ambulans på Söder

Det är inte varje dag man ser en rysk ambulans på Stockholms gator.
Det är inte varje dag man ser en rysk ambulans på Stockholms gator.
En rysk ambulans väckte uppmärksamhet när sjukvårdarna hjälpte en person på Folkungagatan.
Men vad gjorde den på Södermalm?
Nu verkar mysteriet fått en lösning.

Det var under onsdagskvällen som ambulansen sågs rycka ut på Folkungagatan. En person låg på trottoaren, ambulansen stod parkerad bredvid och personalen hjälpte den liggande personen.

Men något var märkligt.

Ambulansen hade nämligen ryska registreringsskyltar och ambulanspersonalen hade på sig kläder med rysk text. På ryggarna står Неотложка, som översatt byter ”ambulans”.

– Har en rysk ambulans kört hela vägen hit, tänkte jag. Och varför råkar den vara på söder precis när det händer någonting? Så jag tog en bild och och postade på Twitter för att se om någon visste någonting, berättar vittnet Måns Jonasson för Aftonbladet.

Ingen filminspelning

Han trodde inte att det var en filminspelning, eftersom han inte kunde se några kameror eller ett filmteam.

I själva verket var det en sjuktransport, där en rysk medborgare blivit hämtad i Sverige för vidare transport hem. Och ambulanspersonalen stannade och hjälpte till när de såg att en person låg orörlig på trottoaren.

– Vår ambulans har transporterat en rysk patient från Sverige till S:t Petersburg, säger Pavel Mitrofanov på ambulansföretaget S:t Petersburg Neotlozka till Dagens Nyheter.

Patienten hämtades på sjukhuset i Örebro.

– Sedan har vår ambulans kört i Stockholm. Vår doktor såg en patient och vår medicinska bil stannade då på gatan, fram tills att medicinsk service i Sverige kom dit, fortsätter han.

Örebro bekräftar

”Det stämmer att en rysk ambulans varit vid Universitetssjukhuset Örebro. I vilket syfte kan vi inte svara på utifrån sekretess. ” skriver Ulrika Julin, kommunikationschef på universitetssjukhuset i Örebro till Mitt i i ett mejl. Internationella transporter är ganska ovanligt, skriver hon.

Mitt i har varit i kontakt med den ryska ambassaden i Stockholm, som säger att ambulansen inte har någon koppling till dem. De har inte någon vidare information att ge.