Mysteriet: Varför dör Solnas kaniner?

En kanin i ravinen nedanför Johan Enbergs väg där två döda kaniner hittades.
En kanin i ravinen nedanför Johan Enbergs väg där två döda kaniner hittades.
Kanin uppe vid Västra skogens tunnelbana.
Kanin uppe vid Västra skogens tunnelbana.
Lotta Fredsborg med taxen Sigge.
Lotta Fredsborg med taxen Sigge.
Ravinen nedanför Johan Enbergs väg där två döda kaniner hittades.
Ravinen nedanför Johan Enbergs väg där två döda kaniner hittades.
Sedan en tid tillbaka har ett stort antal döda kaniner hittats på olika platser Solna.

– De var stora och hade inga synliga skador på kroppen, men de hade fradga runt munnen, berättar en läsare.

Varför kaninerna har dött är dock fortfarande ett mysterium.

Det var under en promenad i ravinen nedanför Johan Enbergs väg i Huvudsta som en läsare gjorde det obehagliga fyndet. Två stora döda kaniner med öppna munnar låg intill gångvägen.

– De var stora och hade inga synliga skador på kroppen, men de hade fradga runt munnen. Jag fick känslan att de blivit förgiftade, berättar hon.

När hon senare kom hem och berättade om kaninerna för familjen sa hennes sambo att även han hittat två kaniner samma dag. Kaninerna hade legat vid återvinningsstationen på gränsen mellan Hagalund och Vasalund.

– När vi båda hittat döda kaniner kändes allting mycket märkligt. Man undrar om någon, kanske Solna stad, lagt ut gift? säger hon.

En annan läsare, Sofia från Hagalund, har hittat döda kaniner i stort sett varje dag.

– Idag såg jag en på gården vid Hagalundsgatan 14. För bara två dagar sedan såg jag ytterligare en vid Hagalund, nära tvärbanan. För tre dagar sedan såg jag den första vid nedförsbacken mot Hagalundsparken, mellan mördarbacken och vägen ner mot tvärbanan.

På Solna stad har man inte fått in några rapporter om döda kaniner. Något gift för att få bort kaninerna, som betraktas som skadedjur, har man inte heller lagt ut.

– Om vi får in en felanmälan så skickar vi ut vår entreprenör som skjuter av kaniner. Det gör de nattetid, och de tar alltid med sig kaninerna efteråt. Men vi lägger inte ut gift, bara mot råttor, säger Hanna Kader, driftsingenjör på Tekniska förvaltningen.

Att kaninerna skulle ha fått i sig råttgiftet är inte möjligt.

– Giftet ligger i smålådor, så det är bara råttor som kommer åt. Lådorna är anpassade för att inte hundar och katter eller andra djur ska komma åt giftet, säger hon.

På Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA), har man inte fått in några döda kaniner från Solna den senaste tiden, och det blir därför svårt avgöra vad kaninerna dött av.

– Vi kan inte ställa diagnos per telefon, men man kan inte utesluta kaningulsot om kaninen hade skum kring nos och mun, säger Mikael Propst, kommunikatör på SVA.

Tidigare har kaningulsoten endast funnits i södra Sverige men för en vecka sedan konstaterade man ett helt nytt fall i Enköping.

– Utbredningsområdet har ändrats, och nu finns sjukdomen även på den här sidan Mälaren.

Fakta

Kaninerna i Huvudsta

Allt sedan mitten på 80-talet har Solna varit ett kaninparadis. Mer bestämt lär det ha gått till så att en privatperson på Jungfrudansen släppte ut sina tamkaniner, som smet, och sedan gjorde det som kaniner är bäst på: nya kaniner.

Vanliga vilda kaniner är bruna, men kaninerna i Huvudsta finns i alla färger – brun, vit, beige, svart, grå – vilket beror på deras tama ursprung. Vissa kaniner ska även ha parat sig med vilda harar.

Kaninerna från Huvudsta har med åren spritt sig över hela Solna, men även till Kungsholmen i Stockholm.

Källa: Solna stad