Mystisk svandöd på Lidingö

Svandöden har nått ­Lidingö. 19 svanar har dött i Stockholm på kort tid, och i förra veckan hittades en vid Islingeviken.

Orsaken till mass­döden är fortfarande ett ­mysterium.

På cykelbanan intill bensinmacken vid Islingeviken ligger en smutsvit fjäder och grönaktig avföring – spår från den svårt sjuka svan som hittades här tidigare samma dag. På något sätt hade den lyckats ta sig upp från vattnet för att lägga sig tillrätta på asfalten.

Några förbipasserande larmade polisen som i sin tur kallade på förstärkning från den ideella föreningen Svenska djurambulansen. Chauffören och Lidingöbon Åsa Sindeman var snabbt på plats.

– Det var en ganska liten svan som såg så pass dålig ut att det i princip bara var att plocka upp den. När jag lyfte upp den så rann det ur näbben på den och jag blev helt nerkräkt, säger hon.

Svanen fördes till Roslagstulls djurklinik där den fortsatte att kräkas ymnigt och placerades i isoleringsrum.

Kliniken konstaterade att svanen var väldigt mager och hade centralnervösa problem, den gick baklänges och hade dålig balans. Svanen fick avlivas och skickades därefter till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för ­obduktion. Provresultaten är inte klara än men det finns tecken som tyder på blyförgiftning.

– Vi har fått in ovanligt många svanar och flera av dem var blyförgiftade. Just när det gäller blyförgiftning får vi in enstaka svanar nästan varje år, men att så många dör inom kort tid och inom ett begränsat område är ovanligt. Det är självklart tråkigt och viktigt att ta reda på vad det beror på, säger Caroline Bröjer som är biträdande statsveterinär på SVA.

18 svanar har hittats döda på Djurgården från februari och till och med den 26 mars. Fem av dem har hittills konstaterats blyförgiftade men vad de höga blyhalterna beror på vet man inte.

SVA har i samarbete med Kungliga Djurgårdsförvaltningen inlett en utredning för att lösa mysteriet.

– Vi vet faktiskt inte var de har fått i sig det blyhaltiga materialet. Vi hittade inga större metallbitar i magarna, det är så pass finfördelat att vi inte vet var det kommer ifrån. Det kan finnas i sedimentet, svanar som äter får i sig mycket grus och sand vid strandkanten, säger Bröjer.

Två av de obducerade svanarna bar också på fågelinfluensaviruset H5N8 som i sin befintliga form inte smittar människor.

Fakta

Blyförgiftade svanar förvirrade

Blyförgiftade svanar är svaga i musklerna och kan vara lite vingliga efter en långvarig för­giftning.

Mag- och tarmkanalen fungerar sämre, de har svårt att få i sig ­näring, har ofta en grönaktig diarré och kräks.

Blyet kan även påverka hjärnan så att svanen verkar lite förvirrad.

Varken blyförgiftning eller fågelinfluensan H5N8 som konstaterats på två av de ­obducerade svanarna är farligt för människan.

Källa: SVA