Nachossemlan är här – även på ön testas nytt

Årets första semmelnyhet är inspirerad av svenskarnas kärlek till fredagsmys.
Årets första semmelnyhet är inspirerad av svenskarnas kärlek till fredagsmys.
Knappt har julens saffransbullar ätits upp när flera av Lidingös konditorier börjar sälja semlor.
Årets första specialsemla i Stockholm är annars inspirerad av svenskarnas kärlek till fredagstacos.

Redan under årets första vecka fylldes skyltfönstren på flera av Lidingös konditorier av gräddbullarna. Hannah Erlandsson jobbar på Lidingö Bröd och Pâttiserie där man också har tjuvstartat med semmelförsäljningen.

– Yes, vi började nu i veckan. Det är jättemånga som köper, alla fall de som märker att vi har semlor. Det är kanske inte så många som kommer in för att köpa just semlor, men som tar en när de ser att vi har, säger hon.

Henning Weimarck och Jessica Lundberg på Lidingö Bröd och Pâttiserie har redan börjat sälja semlor. 

På kondiset kommer man också att sälja en Pâte à choux-semla  och en cruffin-semla (en blandning av en croissant och muffin).

Frågar redan före jul

På Princesskonditoriet i Lidingö Centrum börjar man sälja på måndag. Men efterfrågan började tidigare än så.

– Vi börjar samma som vi gjorde förra året, men folk har börjat fråga tidigare än förut. Det kom in folk och frågade redan före jul, säger Melinda Bakker på kondiset.

Kör ni några andra varianter?

– Vi har lite olika. Vi har en med dubbel så mycket mandelmassa och en med vaniljkräm också för den som inte gillar mandelmassa. Och så har vi en wienersemla på wienerbröd istället. Men den klassiska är fortfarande den som säljer bäst, Melinda Bakker.

Melinda Bakker och Emma Karlsson på Princess börjar sälja semlor på måndag.

Varje år brukar det komma några nya specialsemlor. På Roy Fares och Mattias Ljungqvist bageri MR Cake i innerstan hittas den så kallade nachossemlan – med chips gjorda av vetedeg.

Inspirerades av tacostraditionen

– På fredagar äter man tacos i Sverige som ”tradition” och det var lite så vi kom på det: Ah en nachosemla. Hela poängen är att man ska kunna dippa i grädde och mandelmassa med chipsen som är gjorda av vetedeg. Det blir krispigt, sött och gott, säger Roy Fares.

Och samtidigt som man får mycket av det goda, slipper man känslan av att äta en stor bulle (som annars finns i en vanlig semla), menar han.

– Lagom blir det.

Är det här den nya semmelwrappen?

– Jag vet inte. Jag tycker bara att det är kul att experimentera med klassiska bakverk och försöka ta dem till en ny och spännande nivå. Semmelwrappen tycker jag har ett eget kapitel som ingen kommer att slå då den var revolutionerande på sitt sätt, all kredd till Mattias Ljungberg för den.

Hur har nachossemlan tagits emot hittills? 

– Den blev superuppskattad av många som smakade, berättar Roy Fares samma dag som semlan lanserades.