ANNONS

Nacka blir modemecka

Nacka kan bli Sveriges nya modemecka.

Stockholm fashion ­district ska bli en samlingsplats med showrooms, mässor och event.

– Det är bra att förknippas med något som är hett, trendigt och inne, säger Mats Gerdau (M).
ANNONS

Ett nytt modekluster håller på att växa fram i Nacka strand. I februari 2016 invigs lokalerna, men redan under modeveckorna i augusti har det varit full aktivitet. Stockholm fashion district är ett initiativ från modebranschen och organisationen Agenturföretagen för att samla flera olika verksameter på en och samma plats.

– Det här är helt unikt. Det har aldrig hänt tidigare i Sverige, ­säger Helena Waker, vd för Stockholm fashion district.

Inspirationen kommer bland annat från Garment district i New York. Stockholm ses internationellt som en cool och intressant designstad som är snabb att plocka upp nya trender.

– Sverige har blivit utsett till världens näst bäst klädda land efter Italien. Vi är ett designland och modebranschen är väldigt framgångsrik så det är roligt att huvudstaden äntligen får en mötesplats för mode, säger Helena Waker.

Det handlar om att samla allt som har med mode att göra på ett och samma ställe. Under 1990-talet byggdes Stockholms modecenter i Marievik. De flyttade sedan till Järla sjö, men när det var tal om flytt till Upplands Väsby, väcktes idén om att undersöka möjligheten att vara kvar i Nacka.

Det nya Stockholms fashion district drivs av Agenturföretagen och kommer att ha ett 8 000 kvadratmeter stort showroom. Hit kommer inköpare från både Stockholm och resten av Sverige för att köpa in till butikerna.

– Vi kommer att få en mycket starkare handelsplats för mode. Inköpare från hela Sverige kommer att åka hit, bo här, äta här och inspireras, säger Helena Waker.

Ungefär 350 varumärken kom till modeveckan och från 2016 blir antalet varumärken som kommer att finnas permanent i området det dubbla.

Tanken är att det ska bli en arena också för designers och att det på sikt ska finnas utbildningar i anknytning till modedistriktet.

ANNONS

Landshövdingen Chris Heister besökte lokalerna för någon vecka sedan.

– Det här är resultatet av att modebranschens aktörer varit aktiva och gjort offensiva satsningar sedan början av 2000-talet, säger Anders Nordborg, utvecklingsledare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har en liten satsning på gång kring internationalisering, det handlar om att stödja små modeföretag att nå en marknad i andra länder.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M) är nöjd.

– Vi har diskuterat det här i näringslivsrådet och tycker att det är otroligt spännande och positivt. Det är bra för hela Nacka och framför allt för Nacka strand, där det skapas underlag för mer handel, hotell och restauranger. Området blir mer levande och det blir nya arbetstillfällen, säger han.

– Det stärker även kommunens varumärke. Det är bra att förknippas med något som är hett, trendigt och inne.

Fakta

Branschen omsätter 237 miljarder

Omsättningen för den svenska modebranschen var 237 miljarder kronor 2013. 62 procent gällde export.

Branschen sysselsätter över 56 000 personer i Sverige, varav knappt två tredjedelar inom butikshandeln.

Källa: länsstyrelsen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.