ANNONS

Nacka får bakläxa om LSS-bolag

Polisen får just nu in uppgifter om falska "dövstumma" som lurar folk på pengar från hela länet.
Ett bolag som vill bedriva ledsagar- och avlösarservice i Nacka fick nej av politikerna. Nu har Förvaltningsrätten gett politikerna bakläxa.
Förvaltningsrätten ger socialnämnden i Nacka bakläxa i en LSS-upphandling.

Ett bolag som ansökt om att få bedriva ledsagar- och avlösarservice och som fick nej av Nackapolitikerna överklagade och har nu fått rätt.
ANNONS

I december 2015 beslutade Nackapolitikerna att säga nej till ett bolag som vill bedriva ledsagarservice och avlösarservice enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Politikerna ansåg att bolaget inte kunde godkännas med hänvisning till att den verksamhetsansvarige i bolaget även är ansvarig för två andra verksamheter.

”Enligt socialtjänstens bedömning är det inte möjligt att en person hinner med att utöva den dagliga ledningen även i NN (bolagets namn)”, skrev Nackapolitikerna i sitt avslag.

Bolaget överklagade.

Och nu ger Förvaltningsrätten bolaget rätt.

Socialnämnden i Nacka har enligt Förvaltningsrätten läst in något i Lagen om valfrihetssystem, LOV, som enligt domstolen är en feltolkning av lagen.

Enligt domstolen går det inte att läsa in i lagen att den som ansvarar för den dagliga ledningen av en verksamhet inte får ha andra liknande åtaganden. Tvärtom står socialnämndens beslut i strid med lagen, bedömer Förvaltningsrätten.

Socialnämnden måste nu ändra sitt beslut och tillåta att bolaget godkänns i Nacka kommuns valfrihetssystem för ledsagar- och avlösarservice.

Domen går att överklaga.

ANNONS

Mitt i har sökt socialnämndens ordförande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.