ANNONS

Nacka får klara flyktingströmmen på egen hand

Enligt överenskommelse med migrationsverket skulle Nacka kommun upplåta 48 platser för ensamkommande under 2015. Men i verkligheten kom många fler.
Enligt överenskommelse med migrationsverket skulle Nacka kommun upplåta 48 platser för ensamkommande under 2015. Men i verkligheten kom många fler.
Nacka kommun har anmält sig själva med hänvisning till lex Sarah. Det har anlänt betydligt fler ensamkommande flyktingar än väntat, och det finns risk att kommunen inte klarar sina åtaganden.

Svaret på anmälan har nu kommit. Ingen hjälp utifrån är att vänta.
ANNONS

Det finns risk att Nacka kommun inte klarar att ta emot det stora flödet av ensamkommande flyktingar. Enligt en överenskommelse med migrationsverket skulle Nacka upplåta 48 platser för ensamkommande under 2015.

I själva verket hade så många som 233 flyktingbarn kommit i slutet av november. Nacka kommun beslutade att anmäla sig själva med hänvisning till lex Sarah.

– Lex Sarah-anmälan har vi gjort för att det finns risk för missförhållanden i mottagandet framöver. Men hittills har vi kunnat sköta allt korrekt, säger Sam Carlsson, presschef på Nacka kommun. Bakgrunden är det stora inflödet med ensamkommande barn där vi inte i samma takt kunna rekryterat nya socialsekreterare vilket betyder att inte alla barn haft en egen handläggare.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har nu svarat på Nacka kommuns lex Sarah-anmälan.

”IVO är medveten om att de krav som nu i den extraordinära situationen ställs på socialnämnder i landet innebär stora påfrestningar. IVO förutsätter att socialnämnden utifrån sitt ansvar analyserar och bedömer situationen och planerar för att kunna tillgodose nödvändiga behov”.

Sam Carlsson säger att beslutet från IVO, att kommun får klara eventuella problem på egen hand, inte var oväntat.

– De ger oss samma besked som till andra kommuner som också anmält sig själva av samma orsaker som Nacka.

Sam Carlsson berättar att kommunen arbetar intensivt för att få mottagandet att fungera.

– Vi har bland annat förstärkt organisationen och anställer nya medarbetare och socialsekreterare.

ANNONS

Att hitta boende är det största bekymret. Hittills har fem nya boenden upphandlats varav två kommunala. Dessa ska vara tillgängliga senast i februari nästa år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.