ANNONS

Nacka kan få crowdfunding

Är det en bra idé att låta Nackaborna frivilligt bidra med pengar till kulturprojekt? Det ska kommunen undersöka.
Är det en bra idé att låta Nackaborna frivilligt bidra med pengar till kulturprojekt? Det ska kommunen undersöka.
Crowdfunding kan bli verklighet i Nacka. Den politiska majoriteten har beslutat att utreda om det är möjligt att låta invånarna frivilligt betala för kultursatsningar.
ANNONS

Crowdfunding, eller folkfinansering, förknippas främst med konstnärer och artister som gör upprop på sociala medier. Människor som gillar projektet kan frivilligt skicka in pengar som gör att filmen, skivan eller turnén blir verklighet.

Nu kan crowdfunding införas i Nacka kommun. Kulturnämnden har beslutat att tjänstemännen ska utreda om det är lämpligt att uppmana invånare att bidra med pengar till kulturprojekt de själva brinner för.

– Vi vill undersöka om det passar för en kommun och hur det i så fall skulle gå till. Tanken är att människor ska komma med idéer om kulturprojekt, och bidra med pengar så att de kan genomföras, säger kulturnämndens ordförande Hans Peters (C).

Han ser inte kommunal crowdfunding som ett sätt att få in pengar när budgeten inte räcker till, utan som ett sätt att engagera medborgarna. Och han tror inte att det skulle gynna människor med gott om pengar.

– Personer med bra idéer och tillgängliga medel kan samarbeta med personer med bra idéer utan resurser, genom kommunens samordning, säger Hans Peters.

Men Fredrik Holmqvist (V), ledamot i kulturnämnden, är skeptisk. Om projekt finansieras både genom crowdfunding och skatter ser han en risk för att skattepengar omfördelas från resurssvaga personer till resursstarka personer med stora nätverk, som har lättare att få gehör för sina idéer.

Han har också andra invändningar.

– Om ett kulturprojekt finansieras till hälften av skattepengar och till hälften av crowdfunding kan det skapa frågor om vem som äger projektet/idén/initiativet. I värsta fall kan politiker undgå ansvar, säger Fredrik Holmqvist som också frågar sig hur hållbarhet, mångfald och kvalitet ska garanteras.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.