Nacka på Säpo-lista – kan få ta emot IS-återvändare

Nacka kommun bjuds in till stödmöte tillsammans med 40 andra kommuner
Nacka kommun bjuds in till stödmöte tillsammans med 40 andra kommuner
Nacka är en av kommunerna som kan komma att få hantera svenskar som rest till IS-kontrollerade områden och sedan återvänt eller är på väg att återvända till Sverige. Det framgår av en lista som Center mot våldsbejakande extremism, CVE, fått från Säkerhetspolisen.

41 kommuner kan få hantera svenskar som har rest till IS-kontrollerade områden och återvänt till Sverige, skriver SVT.

Det framgår av en lista som Center mot våldsbejakande extremism, CVE, har fått från Säkerhetspolisen.

Nacka är en av kommunerna som finns med på listan.

– Antingen handlar det om personer som finns på plats i Syrien och kan vara på väg hem, eller så har de redan kommit hem, säger Anders Kretz, senior rådgivare på CVE till SVT.

Bjuder in 41 kommuner

CVE har bjudit in de 41 kommunerna till en ”kunskapsdag” om IS-återvändare, för att ge stöd till kommunerna.

Karl Melin, presschef på Säpo, bekräftar för SVT att man delar information med CVE, men Karl Melin vill inte kommentera den typen av detaljerad information som vilka kommuner det handlar om.

Melin säger till SVT att uppgifterna om IS-återvändare bygger på vilken kommun personerna var skrivna i när de reste från Sverige.

– Det har lämnat från en kommun, sedan har vi inga exakta uppgifter om var, när och hur de eventuellt kommer återvända, säger Karl Melin till SVT.

300 har rest till konfliktområden

Omkring 300 personer har sedan 2012 rest till konfliktområden, ungefär hälften av dess har återvänt till Sverige. Enligt Karl Melin är det ett fåtal som har återvänt från konfliktområden under senare år.

I nuläget finns inga som man väntar ska återvända till Nacka

Terese Kalinski, säkerhetschef

När Mitt i Nacka i slutet av mars intervjuade säkerhetschefen i Nacka kommun, Terese Kalinski, sade hon att kommunen och lokalpolisen i Nacka fått information av Säpo om det aktuella läget när det gäller återvändare.

– I nuläget finns inga som man väntar ska återvända till Nacka. Det finns ett antal personer som är på väg till Stockholm, men merparten hör hemma i norra Stockholm och några i södra Stockholm men inga i Nacka, sade Terese Kalinski.