ANNONS

Nacka mejlbombat om bostadsköpen

Få av mejlskrivarna hade förståelse för kommunens bostadsköp. Men undantag fanns
Få av mejlskrivarna hade förståelse för kommunens bostadsköp. Men undantag fanns
Under fyra dagar förra veckan mejlbombades Nacka kommun av kommuninvånare och andra med anledning av bostadsrätterna kommunen köper för sociala ändamål.
Av de som hörde av sig visade så gott som ingen förståelse för bostadsköpen. Den ende som sa sig förstå riktade viss kritik mot kommunen, en kritik som Nackas kommunalråd tog till sig.
ANNONS

Från tisdag 19 september till fredag 22 september förra veckan registrerade Nacka kommun drygt 150 mejl från allmänheten med anledning av kommunens bostadsköp för sociala ändamål.

Redan för ett år sedan kunde Lokaltidningen Mitt i Nacka berätta om köpen.

Flyktingkrisen – Nacka köper bostäder för 60 miljoner

Andemeningen i flertalet mejl var att det är fel att köpa bostadsrätter för sociala ändamål, åtminstone om bostäderna är avsedda för flyktingar.

Flera av mejlskrivarna undrade, kanske med ironi, om Nacka kommun inte kan hjälpa även dem med bostad.

Polisanmälan

En av de som hörde av sig till kommunen, en person som var anonym, sa sig ha lämnat in  en polisanmälan mot kommunen.

ANNONS

I ett svar som Nacka kommun skickade till ett stort antal mejlskrivare skrev kommunen att Migrationsverket under 2017 har anvisat 370 personer till Nacka. Därför köper kommunen nu bostadsrätter, men bygger även hus med begränsade bygglov och hyr av privatpersoner och företag för att klara bostadssituationen.

”Genomgångsbostäder”

Av kommunens svar framgick även att bostäderna som kommunen köper är avsedda som genomgångsbostäder och hyrs ut som längst två år, därefter får de som bor där ordna med egen bostad.

Nacka fortsätter att köpa bostadsrätter

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, svarade också han flera av mejlskrivarna. Gerdau skrev bland annat att en ny lag tvingar Nacka och andra kommuner att ordna med boende åt nyanlända och flyktingar som har fått uppehållstillstånd:

– Motsvarande lag finns inte för andra personer, skrev Gerdau som ett svar till de invånare som de också önskade få hjälp med bostad.

44 lägenheter

Gerdau skrev även att Nacka kommun i år har köpt 44 lägenheter för att klara mottagandet. Han var för egen del med och röstade nej till den nya lagen, anvisningslagen, vid Moderaternas partistämma 2015.

– Nu när man tydligt ser konsekvenserna så tycker jag att fråga måste lyftas igen. Det enda rimliga är faktiskt att man ta hänsyn till kommunernas bostadssituation.

Synpunkter

En kvinna som hörde av sig sa sig stödja kommunens bostadsköp. Samtidigt hade kvinnan synpunkter på hur kommunen hörsammade privatpersoner som är beredda att hjälpa till. Kvinnan skrev att när hennes familj ville hyra ut sitt Attefallshus fick de inte i förväg träffa de flyktingar de skulle hyra ut till, därför avstod familjen från att hyra ut och drar sig nu för att erbjuda sin hjälp något mer.

Mats Gerdau svarade att han tar till sig synpunkterna och ska ta upp kvinnans synpunkter med kommunens tjänstemän.

Mitt i var i tisdags i kontakt med Stockholmspolisens presstjänst som uppgav att de inte kunde hitta någon polisanmälan i det här ärendet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.