Nacka planerar för 10 000 lägenheter

Kommunstyrelsens ordförande, Mats Gerdau (M), tycker att förslaget med en förgrening från blå linjen till Gullmarsplan är mycket bra för Nackaborna.
Kommunstyrelsens ordförande, Mats Gerdau (M), tycker att förslaget med en förgrening från blå linjen till Gullmarsplan är mycket bra för Nackaborna.
I det så kallade Stockholmspaketet får Nackaborna tunnelbana från Nacka Forum med en avgrening till Gullmarsplan. I utbyte ska västra Sickla bebyggas med minst 10 000 lägenheter till år 2030.

Kritiker befarar att grönområdena försvinner.

Stockholmspaketet är en ny plan för utbyggnad av tunnelbanan. I utbyte mot att staten går in med finansiering vill regeringen få de berörda kommunerna att lova att komma igång med bostadsbyggandet.

75 000 nya bostäder är kravet.

I förra veckan startades förhandlingarna mellan regeringen, kommunerna och landstinget. Förutom bostäderna är den stora knäckfrågan hur paketet ska finansieras. Enligt Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, är höjd och utökad trängselskatt ett sannolikt scenario. Men pengar ska också komma från staten, kommunerna och fastighetsägare.

– Redan nu betalar vi ju lite mer än en tiondel av det som tvärbanan kostar. Landstinget och staten argumenterar att bra förbindelser med kollektivtrafik ökar värdet på marken. Kanske är det rimligt att vi som kommun också är med och betalar då, säger han.

Nacka går in i förhandlingarna med löftet att bygga minst 10 000 lägenheter till år 2030 på bara västra Sicklahalvön – något som skulle ge bostäder åt 20 000–25 000 personer.

De svindlande siffrorna har fått skog- och naturälskare att reagera och Jan Åman, ordförande i Nacka miljövårdsråd, tycker att det går alldeles för snabbt. Han befarar att det inte blir några grönytor kvar i området.

Mats Gerdau menar dock att det inte finns några skäl till oro.

– Det kommer absolut att finnas grönområden kvar. Vi ska bygga attraktiva områden med små parker. Samtidigt ska de stora grönområden som finns bevaras. Vi har ju Svindersviken och Ryssbergen som vi vill vi göra naturreservat av.

Du har tidigare sagt att en mindre del av Ryssbergen kan behöva användas till bostäder. Stämmer det?

– När vi bygger den nya bron till Kvarnholmen och ändå är där och naggar kan man kanske tänka sig fler bostäder också. Men jag kan inte nämna någon andel.

Kan du förklara hur ni tänkt er att få in så många som 10 000 lägenheter på västra Sicklahalvön?

– Främst är det i Henriksdal och längs Kvarnholmsvägen som vi ska bygga. Vi vill att innerstaden ska flytta ut. Kan vi dessutom få till en överdäckning av Värmdöleden mellan Nacka Forum och Nacka Strand kan vi bygga närmare motorvägen på båda sidor och få till en park eller en idrottshall ovanpå. Det handlar om mellanrum som ska fyllas ut.

Hur blir det med höghus?

– Jag hoppas att vi får till ett par höga hus, men om det blir i Henriksdal eller någon annanstans vet jag inte. Jag hoppas att det går, för det tillför något.

Fakta

I Stockholmspaketet ingår:

75 000 bostäder.

En förlängning av blå linjen från Kungsträdgården till Nacka med en avgrening till Gullmarsplan.

En ny sträckning från Odenplan till Karolinska sjukhuset och den tilltänkta Hagastaden.

En förlängning av tunnelbanan från Akalla till Barkarby.

Källa: www.stockholmspaketet.se

Sicklahalvön ska växa för att Nacka ska få tunnelbana. Vad tycker du om det?

Margareta Lindahl, Jarlaberg:

– Det här med tunnelbanan har ju diskuterats väldigt länge. Jag hinner nog dö innan det blir klart. Det stoppas ju alltid av någon som inte vill ha det nära sig.
Matilda Tidlund, Saltsjö Boo:

– Det är väl bra om det är ekonomiskt försvarbart och det är bra om biltrafiken avlastas. Fast 10 000 lägenheter? Det är ju redan ganska fullt på Sicklahalvön.
Anna Elmgren, Eknäs:

– Det känns som att det kommer att byggas mycket hur man än gör. Stockholm måste växa och Nacka står näst på tur. Och tunnel­bana är något bra.
Lars Carlsson, Finntorp:

– Hur ska så många lägenheter få plats där? Det går inte. Då får de verkligen klämma in husen och det kommer inte att finnas många grönområden kvar.