ANNONS

Nacka hyr radhus som ingen bor i

Nacka har tvingats återlämna ett antal inhyrda privatbostäder som visat sig för dyra
Nacka har tvingats återlämna ett antal inhyrda privatbostäder som visat sig för dyra
Nacka kommun hyr ett radhus utan att använda bostaden.
– Det är beklagligt att den bostad som kommunen hyrt inte använts, skriver kommunstyrelsens Mats Gerdau i ett skriftligt svar till en kommuninvånare.
Kommunen har nu sagt upp hyresavtalet.
ANNONS

Ett radhus i Nacka som ägaren har hyrt ut till Nacka kommun har enligt en mejlkonversation mellan en kommuninvånare och kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau stått tomt i ett halvår.

Hyran för radhuset är enligt kommuninvånaren hittills 120 000 kronor.

Reagerade

Kommuninvånaren har reagerat på detta och har själv försökt att klarlägga vad som har hänt och har fått svar från en enhetschef att kommunen inte har fått tag på någon lämplig familj som kan bo i radhuset.

Detta i sin tur har berott på att kommunen inte har fått så många anvisningar av nyanlända i början av året som beräknat. Enhetschefen ska också ha svarat att det inte var något problem med ”tomgångshyran” då hyran skulle betalas av Migrationsverket.

Kommuninvånaren uttrycker sin förvåning över svaret, Migrationsverkets pengar är ju också skattemedel, påpekar invånaren.

Får medhåll

Frida Plym Forshell, tillförordnad arbetsmarknadsdirektör i Nacka kommun, skriver i ett svar till invånaren att det är viktigt att skattepengar, oavsett kommunala eller statliga, ”inte felutnyttjas”. Enligt Frida Plym Forshell kom det inga nyanlända till Nacka under januari till mars i år vilket fick som följd att flera inhyrda bostäder stod tomma.

Plym Forshell skriver vidare att kommunen har märkt att vissa bostäder, oftast inhyrda från privatpersoner, innebär en så hög hyra och omkostnader att det blir en bostadslösning som kostar för mycket för de ”hushållstyper” som anvisas till Nacka.

Nacka kommun har därför valt att säga upp kontrakten ”i en del olika sorters bostäder”, som i det här aktuella fallet.

ANNONS

Ska kunna betala hyran själv

Till Mitt i säger Frida Plym Forshell att tanken med de inhyrda bostäderna är att nyanlända på sikt själva ska kunna betala hyran. I det här aktuella fallet har kommunen avslutat hyreskontraktet. Hur mycket kommunen har betalat i hyra för radhuset säger Plym Forshell att hon inte vet, hennes ansvar är att ta fram bostäder till nyanlända, andra har ansvar för att skriva själva hyreskontrakten där kostnaden framgår.

Plym Forshell tillbakavisar dock inte att radhuset kan ha kostat skattebetalarna 120 000 kronor.

– Det kan mycket väl ha varit den kostnaden.

Hur många liknande bostadskontrakt har kommunen sagt upp?

Det är inte omfattande, det är enstaka tillfällen.

Frida Plym Forshell

– Det är inte omfattande, det är enstaka tillfällen. En generell kommentar kan vara, i den mån vi kan förbereda oss på vilka individer som kommer försöker vi hyra in bostäder som matchar det behovet. Vi får reda två månader innan vilka som behöver bostäder, då måste det gå ganska raskt, då kan det hända att vissa objekt inte kan användas. Då kan det uppstå enstaka situationer som ter sig märkligt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.