ANNONS

Nacka störtdyker i miljörankning

När tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar årets miljörankning rasar Nacka rejält. Förra året låg Nacka på plats 52, i år hamnar kommunen på plats 143.
ANNONS

Tidningen Aktuell Hållbarhet granskar varje år hur Sveriges kommuner arbetar inom miljöområdet. Granskningen baseras dels på enkät men också på offentliga källor inom kommunen som tidningen tagit del av.

Miljörankningen baseras bland annat på hur kommunerna jobbar med matavfall, om de infört köttfria dagar och om de ställer krav på minskade växthusgaser. Och i Nacka kommun sjunker rejält, från plats 52 förra året till plats 143 i årets rankning.

– Det är i en hårdnande konkurrens som Nacka kommun har sjunkit i vår miljörankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet i ett pressmeddelande.

Nacka brister i frågor som solvärme, insamling av matavfall och köttkonsumtion. Kommunen har heller inte tillräckligt skarpa klimatmål för att minska utsläppen av växthusgaser.

Genom åren har Nacka pendlat på rankningen. Förra året var en klättring uppåt från året innan och Nackas sämsta år var 2013 då kommunen hamnade på plats 160. Bästa året var 2010 när kommunen placerade sig på plats 49.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.