ANNONS

Nacka strand sålt till USA

Köpet innefattar i stort sett alla fastigheter vid Nacka strand. Det är endast några bostadsrätter vid utkanten av stadsdelen som inte berörs.
Köpet innefattar i stort sett alla fastigheter vid Nacka strand. Det är endast några bostadsrätter vid utkanten av stadsdelen som inte berörs.
Ett amerikanskt riskkapitalbolag kallat The Carlyle Group har köpt fastigheterna som utgör Nacka strand.

Det blev klart i veckan.

Hyresgästerna fruktar nu att de nya ägarna ska höja deras hyra.
ANNONS

Ett av världens största riskkapitalbolag, med tillgångar runt 160 miljarder dollar, har köpt i stort sett alla fastigheter i stadsdelen Nacka strand.

Överlåtelsen skedde odramatiskt förra tisdagen, bara dagar efter att köpet hade blivit offentligt.

Tre miljarder kronor fick amerikanerna betala till den tidigare ägaren Vasakronan.

– Vi viktar om i portföljen och vill köpa fler fastigheter centralt i storstäderna, säger Fredrik Windenius, vd för Vasakronan.

Företaget hade förvaltat området i nära 20 år innan försäljningen.

– Det är många av våra anställda som har spenderat många år i Nacka strand, men samtidigt måste man ta den här typen av rationella beslut i fastighetsbranschen, säger Fredrik Windenius.

I Nacka strand finns en uppsjö av olika verksamheter, allt från kontor och restauranger till kemtvätt och tingsrätt.

De flesta av de som har verksamhet i området är försiktigt positiva till förändringen. Men det finns även en oro för att en aggressiv marknadsföring från amerikanerna kan tvinga upp priserna.

– Skräcken ligger väl i, inte för oss på restaurangen men hos många av de hyresgäster som pratar med mig, att det här kanske kommer att innebära högre hyror, säger Thorbjörn Rubin, som äger Grönkulla Trädgård.

ANNONS

– Men annars känns det positivt att få in nya ägare som kanske kan lyckas hyra ut de lokaler som har stått tomma länge, fortsätter han.

Även polisens lokaler köps upp.

– Vi förutsätter att den nya fastighetsvärden tar samma ansvar för våra lokaler som den tidigare. Vi känner ingen oro inför det här, kommenterar polismästare Gunnar Edeland.

På kommunen har man många nyfikna frågor till amerikanerna.

– Lite förvånade blev vi över att Vasakronan sålde. Men innan det här blev offentligt så ringde de upp oss och bokade ett möte. Vi undrar ju såklart hur framtiden ser ut och vad de vill göra med området, säger Anders Börjesson, näringslivsdirektör i Nacka.

The Carlyle Group har sitt säte i Washington DC i USA. Huvudkontoret ligger bara ett stenkast från Vita huset.

Bolaget har intressen i alla världsdelar och inom de flesta branscher.

Nu äger man alltså även fastigheter i Nacka.

– Vi tycker att det är ett helt fantastiskt läge vid Stockholms inlopp och här finns mycket potential. Vi är inte den typen av företag som köper fastigheter och bara förvaltar. Vi jobbar väldigt aktivt, säger Thomas Lindström, gruppens svenska talesperson.

Behöver de nuvarande hyresgästerna oroa sig?

– Om jag till exempel hade ett kafé därute, så skulle jag se på framtiden med en viss optimism. Vi hade inte gjort det här köpet om vi inte trodde att vi kunde utveckla området.

Vi är inte den typen av företag som bara förvaltar. Vi jobbar väldigt aktivt.The Carlyle Group

Fakta

Världens tredje största riskkapitalbol

The Carlyle Group är, enligt en ranking som gjordes 2011, världens tredje största riskkapitalbolag sett till vinstkapital.

Genom ett antal fonder kontrollerar man tillgångar på runt 160 miljarder dollar.

Gruppen har intressen i företag över hela världen. Amerikanska Dunkin’ Donuts och Bredbandsbolaget är två av dessa.

Företaget har tidvis kritiserats för sina intressen i vapenindustrin och omnämndes bland annat i den uppmärksammade dokumentären Fahrenheit 911 av Michael Moore.

Källa: Wikipedia