ANNONS

Nacka vill införa ridcheck

Lars  Berglund.
Lars Berglund.
Åke Sundin, här med Isabelle Amnéus på hästen Sula, driver Stall Compass och välkomnar ridchecken.
Åke Sundin, här med Isabelle Amnéus på hästen Sula, driver Stall Compass och välkomnar ridchecken.
Nacka kan bli först i landet med att subventionera ridlektioner.

Initiativet är ett försök från kommunen att investera i unga flickors fritidsintressen.

Men Nackas största ridhus gillar inte idén.
ANNONS

Sju stycken unga ryttare har lektion i ridhallen på Stall Compass utanför Fisksätra. Alla är flickor. Instruktören Maria Sundin står i mitten av rummet och berättar för eleverna vad de ska göra.

Ridskolan anordnade sina första lektioner i oktober och många av de nya eleverna har inte ridit innan dess.

På läktaren sitter 14-åriga Axe­lina Eriksson och 13-åriga Nike Lehiste, båda från Saltsjöbaden och väntar på att deras lektion ska börja. Båda har ridit i flera år.

– Jag har alltid varit intresserad av hästar. De är så speciella djur och man kan få ett så starkt band till dem. De är verkligen jättemysiga, säger Axelina Eriksson.

– Det är många av kompisarna som rider också, fortsätter Nike Lehiste.

På tjejerna förstår man fort att det inte bara är tiden på hästryggen som lockar. Axelina Eriksson beskriver ridningen som en livsstil.

– Det är hårt arbete och det kan bli mycket tid, men det är det värt, säger hon.

I en undersökning som Nacka kommun gjorde 2009 visade det sig att cirka 20 procent av alla flickor mellan 11–20 var intresserade av ridning, jämfört med 1 procent av pojkarna i samma ålder.

Men det finns en stor grupp som skulle vilja rida men inte kan på grund av antingen brist på tillgängliga ridskolor eller att sporten är för dyr.

ANNONS

Ridsport är tillsammans med ishockey en av de dyraste fritidsaktiviteterna för barn och kostar föräldrarna strax över 10 000 kronor per år. Därför vill Nacka kommun införa en ridcheck och bygga en ny ridskola för att göra sporten mer tillgänglig.

– Det är en intressant modell och bygger mycket på att vi vill hitta en subvention till de som rider och inte till lokaler, säger Lars Berglund (M), ordförande i fritidsnämnden.

Det handlar också om att främja flickors fritidsintressen eftersom de, enligt kommunens undersökning, i dagsläget får ta del av betydligt mindre pengar än pojkarna.

– Vi har ett mål i fritidsnämnden att arbeta för jämställdhet mellan pojkar och flickor och det här är en metod. Vi tittar även på andra idrotter, säger Lars Berglund.

Åke Sundin driver Stall Compass tillsammans med sina döttrar. Han är positiv till en så kallad ridcheck.

– Det är en vacker tanke att man gör något konkret för tjejerna. Jag tror att den skulle göra det möjligt för fler att börja rida, säger han.

Han är övertygad om att ridning är en utmärkt sport för ungdomar.

– Det är en bra sport ur många aspekter. För det första kommer barnen ut och dessutom får de lära sig att ta ansvar för ett djur.

Alla är dock inte positiva till ridchecken. Nacka ridhus, som ligger i Velamsund, har hittills motarbetat förslaget. Lokaltidningen Mitt i har sökt ridhuset, men de har valt att inte kommentera ärendet. Men ett av argumenten är att de är rädda för att kommunen ska gå in och detaljstyra verksamheten.

Kommunen har skickat frågan på återremiss och för just nu en dialog med alla inblandade om hur subventionen bör utformas. Den kom dock inte med i den nya budgeten och kommer därför att kunna införas tidigast 2013.

Fakta

Så här ska ridchecken fungera

Ridchecken är tänkt att i ett första skede fungera för barn i åldern 10-16 år.

Ridskolor som vill delta kommer att godkännas av kommunen och sedan knytas till vissa krav.

Den som vill rida får ställa sig i kö hos kommunen. När man får en plats betalar man sedan en avgift till kommunen som i sin tur betalar den högre summan till ridskolan.

Avgiften för eleven till kommunen uppskattas kunna hamna på 2 000 kronor per termin och ersättningen till skolorna 6 000 kronor per elev och termin.

Källa: Nacka kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.