ANNONS

Nackaborna köper flest miljöbilar

etanolbil
Nackaborna är bäst på miljöbilar. Arkivbild: Anna Z Ek
Nacka ligger först i landet i en ny miljöbilsrankning. Under det första halvåret 2014 har mer än en fjärdedel av alla nyregistrerade bilar i kommunen varit miljöbilar.
ANNONS

Har du köpt en miljöbil i år? Då är du inte ensam. Av 1 828 nya bilar som registrerades i Nacka under årets första sex månader har 27,8 procent varit miljöbilar.

Det gör Nackaborna till landets mest miljömedvetna bilister, jämfört med att de bara hamnade på 59:e plats förra året.

– Det är såklart jättepositivt. Vi gjorde en klimatanalys i våras som visade samma sak, säger Anna Green, miljöchef i kommunen.

Vad som gör att så pass många miljöbilar finns här är kommunen inte säker på. Men Anna Green har en teori.

– I analysen kunde vi se att vi har en hög andel dieselbilar och etanolbilar. En anledning till det är att vi helt enkelt har många nya bilar i Nacka, och nya bilar är ofta miljövänliga.

– Sedan har det säkert med medvetenhet att göra också. Många som köper nya bilar är välutbildade och vill ha en bil med liten miljöpåverkan, säger hon.

Ytterligare en faktor som påverkar statistiken är att ett stort antal leasingföretag finns i kommunen, och deras bilar är oftast av nyare miljövänlig modell. Nu vill kommunen försöka ta reda på exakt vad som ligger bakom Nackabilisternas köpvanor.

– Vi vill verkligen ställa den frågan i en enkät. Det var länge sen vi gjorde någon så det börjar snart bli dags igen, säger Anna Green.

Statistiken kommer från myndigheten Trafikanalys och är sammanställd av Statoil. I årets upplaga går att se att inte en enda miljöbil har registrerats i 86 av Sveriges kommuner.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.