ANNONS

Här är Nackabornas ersättningskrav efter Alfrida

Elva Nackahushåll ersätts efter minst tolv timmars elavbrott på grund av stormen Alfrida
Elva Nackahushåll ersätts efter minst tolv timmars elavbrott på grund av stormen Alfrida
Stormen Alfrida har än så länge inte grävt några djupare spår i de lokala elbolagens plånböcker. Men då har endast ersättningskraven från drabbade elkunder summerats. Det återstår att beräkna även reparations- och uppröjningskostnaderna för nedfallna ledningar och nedfallna träd.
ANNONS

Stormen Alfrida drog fram över landet i början av januari och fällde träd efter träd, elledning efter elledning. Så även i Nacka.

Fortfarande återstår för elbolagen att summera kostnaden för att röja upp de många nedfallna träden och reparera nedfallna elledningar.

Hittills har elbolagen som förser hushållen i Nacka med ström, Nacka energi AB och Boo energi, summerat hur mycket de betalat ut i ersättning till hushåll som drabbades av strömavbrott.

Rätt till ersättning

Hushåll som var utan el i mer än tolv timmar, har enligt lag rätt till ekonomisk ersättning.

Nacka energi, som bland annat förser hushållen i stora delar av Sickla med ström, har inte fått ett enda ersättningskrav. De elledningar som drogs ned och orsakade strömavbrott, kunde bolaget åtgärda ”inom några timmar”, enligt Henrik Svensson, nätchef:

– Stormen medförde trädpåfall på ett mindre antal av våra ledningar. Då de flesta av våra ledningar är isolerade medförde detta inget avbrott för kunderna. För några enstaka ledningar innebar det att ledningen gick av och kunderna drabbades av strömavbrott, vid dessa platser kunde vi reparera felet inom några timmar.

Elva ersättningskrav

Boo energi, som förser hushåll med ström öster om Skurusundet, har fått in elva ersättningskrav från hushåll som hade strömavbrott längre än tolv timmar. Flertalet hushåll får en minimiersättning, 1 000 kronor, och ett hushåll får ”något mer i enlighet med gällande regler, säger Kjell Sjöberg, VD på Boo energi.

Kostnaden för att reparera de trasiga elledningarna har elbolagen ännu inte summerat. Boo energi har ännu inte röjt bort alla träd som lutar mot elledningar, uppröjningsarbetet kommer att ta ett tag till, bedömer Kjell Sjöberg. För strömtillförseln spelar de lutande träden ingen roll, elledningarna är isolerade och därmed uppstår inget elavbrott.

Nacka energi har inte heller summerat sin kostnad för uppröjningen utan väntar in fakturor från entreprenörer som hjälper till med arbetet, enligt nätchefen Henrik Svensson. Hittills visar preliminära beräkningar att kostnaden ligger på drygt 250 000 kronor.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.