Nackabors konton tömdes på miljoner

Med hjälp av falska legitimationer lyckades bedragare föra över drygt 5,5 miljoner kronor från två välbärgade Nackabors konton.

En 22-årig man är huvudmisstänkt.

Den 10 oktober i fjol polisanmälde två Nackabor att någon hade kapat deras identiteter och fört över stora belopp från deras konton till andra okända konton.

Utredningen visade att någon hade beställt e-legitimationer hos Telia i Nacka-bornas namn och sedan med falska id-kort hämtat ut de rekommenderade breven på Ica i Saltsjöbaden respektive Coop i Orminge.

E-legitimationerna har sedan använts till att öppna konton i Nackabornas namn hos SBAB. Från en 63-årig Nackabos skattekonto hos Skatteverket har 5,4 miljoner kronor förts över till SBAB-kontot, och från en 54-årig Nackabos konto i Avanza bank har 165 000 kronor förts över.

Pengarna har sedan, enligt polis och åklagare, slussats vidare till konton som tillhör de åtalade.

Polisen har med hjälp av datorers IP-nummer kartlagt penningöverföringar mellan tolv personer som nu åtalas misstänkta för grovt penningtvättsbrott och grovt bedrägeri.

De misstänkta är mellan 22 och 48 år och brotten begicks mellan den 27 augusti och 10 oktober 2014.

När de avslöjades fann polisen bland annat att en 22-årig man från Stockholm, som misstänks vara hjärnan i det grova bedrägeriet, hade köpt en stulen Bentley för 750 000 kronor.

Och vid en husrannsakan hos en annan av de åtalade, en 27-årig kvinna, hittades märkeskläder från bland andra Hugo Boss, Polo Ralph Lauren och Gucci.

En del av de stulna pengarna har lånats ut av den huvudmisstänkte 22-åringen. En medåtalad 42-årig man säger att han betalade 10–15 procents ränta för att låna 99 000 kronor.

Avanza bank har efter det inträffade ändrat rutinerna vid överföringar till egna konton, med extra kontroll via sms och kod. Även Telia och Skatteverket har ändrat sina rutiner. Enligt Irene Krohn vid presstjänsten på Telia kan ingen längre begå ett liknande bedrägeri.

Lokaltidningen Mitt i har sökt de två Nackaborna, liksom 22-åringens advokat samt åklagaren. Enligt förundersökningen nekar de åtalade till brott.

Rättegången inleds den 11 mars.

Fakta

Legitimation för tjänster på internet

På webbsidor som har stöd för e-legitimation kan man med denna elektroniska identitet legitimera sig och skriva under handlingar för e-tjänster.

Det är inte längre möjligt att få kort och kod till e-legitimationer från Telia i rekommenderad försändelse. För att få ut en e-legitimation måste man bege sig till skattemyndigheten för att identifiera sig.

Källa: Telias presstjänst