Nackaduo nystar i trippelmord i ny bok

Författarduon Thomas Bodström och Lars Lampers har gett ut en ny bok.
Författarduon Thomas Bodström och Lars Lampers har gett ut en ny bok.
I boken beskriver författarna hur rättsväsendet utreder en dödsskjutning i Uddevalla 2015.
I boken beskriver författarna hur rättsväsendet utreder en dödsskjutning i Uddevalla 2015.
Brottsligheten i landet går ned.
Samtidigt förekommer allt oftare att unga killar skjuter ihjäl varandra.
Författarparet Thomas Bodström och Lars Lampers, båda från Nacka, har i en ny bok nystat i ett av dessa brott, ett trippelmord i Uddevalla 2015.

I boken ”Svenska brott: Trippelmordet i Uddevalla”, som ingår i en serie av planerade böcker, får läsaren följa vad som händer från det att en dödsskjutning sker i Uddevalla i mars 2015, till hur polis, åklagare, advokater och domstolar, arbetar med utredningen.

Thomas Bodström, själv brottmålsadvokat, säger att ett av syften med den här aktuella boken, liksom de övriga böcker i serien, är att beskriva hur resonemanget går i olika rättsinstanser, på ett mer djuplodande sätt än tidningar ofta har utrymme för.

Författarna har valt att lyfta fram brott där utgången i domstolarna går att diskutera.

– Där det finns skäl för och emot, säger Thomas Bodström.

Började bråka

I det här aktuella fallet hamnade några unga män av oklar anledning i bråk med varandra, som slutade med att två av männen och en ung kvinna, sköts ihjäl. Två män, 23 och 24 år, dömdes till livstids fängelse.

I Uddevalla-mordet finns enligt Thomas Bodström starka bevis för att de två männen kan dömas, men också saker som talar emot.

– Vi tar inte ställning, säger Thomas Bodström.

Ny typ av brott

Thomas Bodström konstaterar att i Sverige går brottsligheten i stort ned, men att det nya, som i det här fallet, är att unga killar skjuter ihjäl varandra, med fruktansvärda konsekvenser som följd.

–Det kan handla om skitsaker som man bråkar om, som knark och bråk om flickvänner, som leder till en våldsspiral. Det här är ett av de största problemen vi har, säger Thomas Bodström

Han har själv sett flera exempel på den här formen av brottslighet vid rättegångar som han suttit med vid i sin egenskap av försvarsadvokat.

De här fallen har enligt Thomas Bodström en skrämmande likhet, det handlar inte om organiserad brottslighet utan om omogna, testosteronstinna pojkar som söker respekt.

– Både riksdag och regering behöver ta tag i problemet, vi kan inte ha unga killar som skjuter ihjäl varandra, det måste finnas alternativa vägar, säger Thomas Bodström.

Här handlar det om att i tidig ålder ge pojkarna ett alternativ. Det handlar om skola, föräldrar och att ge ekonomiska resurser i utsatta förorter

– Det är bästa investeringen vi kan göra, säger Bodström.

Skriver hemma hos kollegan

Boken han och Lars Lampers, kriminalreporter och redaktör för SVT:s Veckas brott, nu skrivit har kommit till hemma i Lars Lampers bostads i Nacka där författarduon har sin skrivarlya.

– Lars Lampers är en av de mest erfarna kriminalreportrarna i landet. Vi känner varandra sen gammalt, säger Thomas Bodström om författarkollegan.

För egen del har Thomas Bodström efter 19 år nyligen flyttat från villan i Nacka, till en våning i Kungsholmen. Detta efter att familjens barn har flyttat hemifrån. Han säger att han har uppskattat åren i Nacka men att han aldrig varit någon ”trädgårdsmänniska”.

Han håller delvis kvar banden med Nacka genom att han spelar hockey i Björknäs.

Thomas Bodström och Lars Lampers har kontrakt på ytterligare två böcker i serien ”Svenska brott”. Vad böckerna ska handla om vill Thomas Bodström inte avslöja, arbetet med de böckerna pågår som bäst.

Läs mer om Nacka: Här granskar domstolen branta backen i Sickla

Läs mer om Nacka: Person knivrånad i Duvnäs utskog i Nacka

Fakta

Författare i brott

Thomas Bodström är född 1962 och är advokat och före detta justitieminister.

Han driver en advokatbyrå.

Thomas Bodström har tidigare givit ut böcker bland annat om sin tid i regeringskansliet och en serie deckare.

Lars Olof Lampers är född 1959.

Han är journalist och har i många år arbetat med kriminalfall, främst inom ramen för SVT-serien ”Veckans brott”.

Källa: Norstedts