Nackaelever offer i ny deckare

”Det finns en fördom om deckarläsare som oengagerade slöläsare. Det stämmer inte. Jag får jättemycket respons av läsare, som vittnar om hur mina böcker engagerat dem”, säger Katarina Wennstam.
”Det finns en fördom om deckarläsare som oengagerade slöläsare. Det stämmer inte. Jag får jättemycket respons av läsare, som vittnar om hur mina böcker engagerat dem”, säger Katarina Wennstam.
Sickla köpcentrum, Nacka gymnasium, Svindersvik … När Katarina Wennstam går runt i Nacka befolkar hon ofta platserna med sina egna romanfigurer.

I den senaste, ”Skymningsflickan”, råkar två gymnasieflickor illa ut.

Nacka gymnasium strax före lunch. Skolans kafeteria är full av pratsamma tjejer och killar, så vi får leta en stund efter en lugn vrå. Valet faller på en svart hörnsoffa. Där slår sig Katarina Wennstam ner, aktuell både som programledare för ”Nya efterlyst” i TV8 och med en ny roman. Hon är ganska hemtam, har varit i skolan förr, bland annat som föreläsare.

Dessutom har elever från Nacka gymnasium en viktig roll i hennes sjunde kriminalroman, ”Skymningsflickan”. I den råkar gymnasisterna Molly och Miranda ut för en till synes vänlig läkare, som bjuder hem dem till sin lägenhet i Ektorp, drogar och våldtar dem. Men ingen tror på flickorna – och det är de katastrofala följderna av det romanen handlar om.

– Ett brott som begås, och hur samhället ser på det, säger mycket­ om sin tid. Här handlar det om sexövergrepp. De struliga flickorna får inte juridisk upprättelse. I stället tror rätten på läkaren, en aktad samhällsmedlem med hög position. Det här är fiktiva figurer, men det är ofta så här verkligheten­ ser ut, säger Katarina Wennstam.

Saltsjö-Boobon Katarina Wennstam, journalist, författare och debattör,­ är känd för sin envisa kamp för att förändra samhällets syn på sexövergrepp och våldtäktsoffer. Hennes reportagebok ”Flickan och skulden” (2002) höjde medvetenheten både bland domstolar och allmänhet och bidrog till att lagstiftningen ändrades – men hon är inte nöjd. I sina kriminalromaner lyfter hon fram ämnen som trafficking, sextrakasserier, sexköp och våldtäkter.

– Jag vill att mina läsare ska bli underhållna, men de ska också få en bitter eftersmak. Jag vill öppna deras ögon för de här frågorna. Det var därför jag började skriva romaner – för att nå dem som inte läser debattböcker, säger hon.

Sedan nio är bor Katarina Wennstam i en villa i Saltsjö-Boo. Nacka har därför en stor plats i alla hennes romaner, och de vitt skilda miljöerna triggar hennes­ fantasi. Det kan vara Sickla köpcentrum – när hon är där och handlar kan hon fylla centrumet med sina egna romanfigurer.

Eller det kan vara Nacka gymnasium. Skolans många vinklar och vrår fick henne att fundera på hur räddningstjänsten skulle agera om något dramatiskt hände­ här, och i den senaste romanen låter­ hon en frustrerad tonårskille hota med massaker.

– Och ibland promenerar jag i Svindersvik, så otroligt vackert i skymningen. En kväll såg jag för mitt inre hur en flicka satt på en bänk i regnet. Det var Molly i ”Skymningsflickan”, berättar hon.

Nacka är spännande, tycker Katarina­ Wennstam, inte minst för att kommunen rymmer allt från miljonprogram till luxuösa villaområden. För de senare hyser hon en förkärlek, men inte för att hon gillar lyx.

– Jag gillar dem för att jag gärna skrapar på fina fasader för att se vad som finns under.

Mina läsare ska bli underhållna men de ska också få en bitter­ eftersmak.Katarina Wennstam

Fakta

Se Katarina live hos Älta kulturknut

Namn: Katarina Wennstam.

Ålder: 42 år.

Yrke: Författare, journalist, samhällsdebattör, föreläsare.

Bor: I villa i Saltsjö-Boo.

Familj: Barnen Emil, 11, och Moa, 8. Särbo.

Aktuell: Med romanen ”Skymningsflickan” (Bonniers). En av tre nya programledare för ”Nya Efterlyst” i TV8.

Möt Katarina: Den 3 oktober­ kl 19–21 delar hon med sig av sitt liv i ”Heta stolen” i Älta kulturknut.