Min lokala hjälte

Nackafisk var inte förgiftad

NACKA Med all sannolikhet är det inte Bexanders rökeri i Orminge som ligger bakom att en kvinna från Motala i förra veckan förgiftades i botulism, efter att ha ätit fisk från rökeriet.

Enligt Malin Berglund, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Nacka kommun har fisken förmodligen utvecklat det dödliga giftet efter att den lämnat rökeriet.

– Vi har kontrollerat själva rökningsprocessen utan att hitta några fel. Rökeriet är också så pass stort, att fler borde ha drabbats om felet legat hos dem. Vi tror att toxinet bildats för att fisken inte förvarats tillräckligt kallt i ett senare skede.

Malin Berglund vill uppmana alla att äta rökt vacuumförpackad fisk så färsk som möjligt. Det är också viktigt att den förvaras precis så kallt som det står på förpackningarna.

I fredags vårdades Motala-kvinnan fortfarande i respirator.

– Tillståndet är allvarligt men stabilt, säger Bodil Knuthammar, pressekreterare på landstinget i Östergötland.