Min lokala hjälte

Nackakvinna får tillbaka 18 stulna smycken

Nackakvinnan får tillbaka bland annat fyra guldhalsband. (Arkivbild)
Nackakvinnan får tillbaka bland annat fyra guldhalsband. (Arkivbild)
En Nackakvinna som i våras blev bestulen på 42 smycken, får tillbaka 18 av smyckena.

Två män, 25 och 45 år, döms för grov stöld respektive häleri, till fängelse och tio års utvisning.

Männen döms för att i våras ha genomfört en mängd bostadsinbrott på olika håll i landet, sammanlagt 23 målsäganden drabbades, bland dem Nackakvinnan.

I villan som Nackakvinnan bodde i vid tillfället, kom männen enligt domen över 42 smycken, bland annat 19 hängsmycken, elva armbandsur, två collier, och sju örhängen.

Nackakvinnan får nu enligt domen tillbaka 18 av smyckena, bland annat fyra guldhalsband, fem guldörhängen och fyra guldarmband.

I Värmlands tingsrätt dömdes tidigare i sommar två män, 45 och 25, för inbrottet i Nackakvinnans bostad, och i ytterligare ett tjugotal bostäder på olika håll i landet.

45-åringen dömdes för medhjälp till grov stöld till två års fängelse och tio års utvisning, 25-åringen dömdes för grov stöld till tre års fängelse och tio års utvisning.

Männen överklagade och ville bli frikända alternativt få sänkta fängelsestraff.

Hovrätten för västra Sverige har nu ändrat domarna på så sätt att 45-åringen döms för grov stöld och får skärpt fängelsestraff till två år och åtta månader. 25-åringen döms för grovt häleri och oförändrat fängelsestraff.

Utvisningsbeslutet kvarstår för båda männen.

Männen ska betala ska betala skadestånd till elva av målsägandena, med mellan 1 500 och 3 750 kronor. Till Nackakvinnan ska männen betala 1 500 kronor i skadestånd.