ANNONS

Nackaläkare blir av med sitt läkarleg

Läkarens operationsmetoder visar på "grov oskicklighet", enligt HSAN
Läkarens operationsmetoder visar på "grov oskicklighet", enligt HSAN
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd återkallar läkarlegitimationen för den läkare som är verksam vid Nackakliniken och som anmälts för flera felaktigt genomförda näsoperationer.
ANNONS

Sammantaget har läkaren uppvisat så allvarliga brister att de bedöms som ”grov oskicklighet”, enligt ansvarsnämnden.

Läkaren har försvarat sig med att han använt sig av en ny operationsteknik och han var beredd att gå med på en prövotid.

IVO-anmäldes i våras

I april 2018 anmälde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och krävde att läkarens legitimation antingen skulle dras in, eller att läkaren skulle få en treårig prövotid.

Orsaken var att flera patienter hade sökt sig till Karolinska universitetssjukhuset efter efter näsingrepp som läkaren utfört, totalt ett 40-tal operationer.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har under den utredning som nu lett till att läkarens legitimation dras in, granskat tolv av anmälningarna.

Operationsfel i samtliga tolv fall

De tolv granskade operationerna visar enligt ansvarsnämnden att läkaren inte i något fall har opererat i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Nio patienter drabbades av allvarlig andningsproblem som medförde dagligt lidande och behov av vård på en annan specialistklinik.

ANNONS

Ansvarsnämnden anser att läkaren i sin strävan att tillmötesgå patienternas önskemål har opererat patienterna trots att han borde ha insett att det saknades förutsättningar att uppnå önskat resultat. Han borde istället ha avstått från operation eller ha utfört mindre ingrepp.

Ändra operationsteknik

Läkaren har försvarat sig med att han efter anmälningarna vidtagit åtgärder för att undvika komplikationer vid näsoperationer, som ändrad operationsteknik. Läkaren hänvisade bland annat till att han har utfört minst 900 näsplastikoperationer och att färre än tio procent fått komplikationer.

Det förändrar inget för ansvarsnämndens bedömning som nu drar in hans legitimation. Sammantaget har läkaren enligt nämnden uppvisat så allvarliga brister att de bedöms som ”grov oskicklighet”.

Beslutet går att överklaga.

Mitt i söker läkaren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.