ANNONS

Nackalärare är de bästa lärarna

Två Nackalärare får årets Ingvar Lindqvistpris av Kungliga vetenskapsakademien.

De två är no- och matematiklärarna Patrik Lundqvist och Anna Stiby, båda på Eklidens skola i Järla.
ANNONS

– Jätteroligt att de bra saker som finns i skolan kan lyftas fram, säger pristagaren Patrik Lundqvist på Eklidens skola. Det visar att vi har gjort ett bra jobb för de naturvetenskapliga klasser vi har startat upp.

Ingvar Lindqvist-priset är uppkallat efter Kungliga vetenskapsakademiens tidigare ordförande och preses. Det har delats ut sedan 1991 och går till lärare som undervisar i naturvetenskap eller teknik.

I år delar fem lärare på priset. Förutom de två Nackalärarna prisas även lärare från Tyresö, Göteborg och Stockholm. Vetenskapsakademiens motivering för de fem pristagarna är att de fem får priset för ”entusiasm, engagemang och utvecklingsarbete som lett till att elevernas intresse för och kunskap om matematik och naturvetenskap har ökat”.

Patrik Lundqvist tycker att det är roligt att hans yrkesgrupp får den här uppmärksamheten och att det känns som ett erkännande. Han berättar att man på Eklidens skola lägger ned mycket tid på undervisningen i no och matematik.

Bland annat försöker skolan bredda undervisningen genom studiebesök. Elever och lärare har exempelvis besökt ett reningsverk, ett pappersbruk och Observatoriemuseet för att nattetid titta på stjärnor och planeter.

– Vi visar det roliga med naturvetenskap, säger Patrik Lundqvist.

Att just han och lärarkollegan Anna Stiby nu får vara med och dela på årets pris tror han beror på deras förmåga att entusiasmera:

– Jag tror det handlar om att motivera elever att vilja mer.

Kungliga vetenskaps- akademien delar varje år ut Ingvar Lindqvist-priset där landets alla grundskolor och gymnasier får vara med och nominera lärare.

ANNONS

Årets prisceremoni hålls i Konserthuset den 31 mars i närvaro av kungen och drottningen.

De fem pristagarna delar på prissumman 280 000 kronor.

ANNONS