ANNONS

Nackapolitiker i gräl om tiggeriförslaget

Ordkrig om lokalt tiggeriförbud i Nacka – Mats Gerdau (M), och Khashayar Farmanbar (S)
Ordkrig om lokalt tiggeriförbud i Nacka – Mats Gerdau (M), och Khashayar Farmanbar (S)
Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, kallar Socialdemokraternas motargument mot ett lokalt tiggeriförbud i Nacka, för "fegt och fult".
Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd, svarar att en nationell lösning av tiggeriet behövs.
ANNONS

I tisdags skrev Mitt i att Moderaterna i Nacka vill ha lokalt tiggeriförbud.

M anger flera orsaker till förslaget. Ett tiggeriförbud markerar att samhället inte godtar tiggeri som försörjning, det bidrar till att stoppa utnyttjande av utsatta människor, och tiggeriet medför enligt partiet även illegala bosättningar i Nacka, bland annat i parkeringsgarage.

Partiet anser att ett nationellt förbud vore bäst, eftersom tiggeri är ett problem på nationell nivå, men ser inget intresse för detta från den nya S-ledda regeringen.

”M närmar sig SD”

Socialdemokraterna Khashayar Farmanbar sa i en kommentar att ett tiggeriförbud inte leder till att minska fattigdomen, och att förslaget är tecken på att M lokalt närmar sig Sverigedemokraterna.

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, tillbakavisar S argumentering:

– Det är ju sant att förbudet inte löser fattigdomen, och det hävdar ingen heller. Men menar S å andra sidan att tiggeriet är lösningen på fattigdomen? Rätt cyniskt i så fall. Vi menar att tiggeriet snarare permanentar fattigdomen, dessutom bidrar det till utanförskap och att utsatta människor utnyttjas.

ANNONS

Hänvisar till SVT-undersökning

Gerdau säger vidare att det andra S-påståendet, att M närmar sig SD lokalt, är ”intressant”. Här hänvisar Gerdau bland annat till Sveriges Televisions valkompass inför valet 2018 där S tillsammans med M och SD tyckte att förslaget att förbjuda tiggeri i Nacka, var ett ”bra förslag”.

– Därför blir jag rätt beklämd över att Kash (Khashayar Farmanbar) försöker göra det till en fråga om att vi som vill göra något åt tiggeriet skulle ha någon annan sorts människoskyn.. Det är ett fegt och fult sätt att försöka smita ifrån en svår fråga och inte tala om hur hans eget alternativ ser ut.

Ändrar inte sin kritik

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd, står fast vid sin kritik:

– Ett lokalt förbud flyttar symptomen så att vi inte ser det just här i Nacka men det löser inga problem alls.

Farmanbar fortsätter:

– Tiggeri är inget yrke och ska inte accepteras som yrke. Däremot behöver lösningen vara nationell, samt kompletteras med stöd för individerna att hitta tillbaka till en rimlig tillvaro genom beytdligt hårdare krav på hemländerna via EU.

S-oppositionsrådet anser att EU-bidragen ska villkoras till ”berörda länder” av att de behandlar alla sina medborgare på ett ”värdigt sätt” och erbjuder utbildning- och jobbinsatser.

– Detta är också ordagrant det som står som socialdemokraternas kommentera till valkompassen som Gerdau hänvisar till.

I kommunstyrelsens arbetsutskott blev M:s förslag om ett lokalt tiggeriförbud i Nacka nedröstat, men slutligt beslut ska tas av kommunfullmäktige 4 mars.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.