ANNONS

Nackas byggplaner delar invånarna

Nacka byggs ut, som Kvarnholmen. Läsarnas synpunkter om byggandet går isär.
Nacka byggs ut, som Kvarnholmen. Läsarnas synpunkter om byggandet går isär.
"Sluta bygg."
"Det behövs nya hus och lägenheter när Stockholm växer."
Lokaltidningen Mitt i publicerade en fråga till läsarna på sociala medier i början av augusti, på vilka platser i Nacka läsarna tycker att det ska byggas när Nacka växer.
Svaren som kom in tyder på att Nackaborna långt ifrån är eniga.
ANNONS

Skärmdump från Mitt i:s facebooksida

Flera läsare engagerade sig i frågeställningen. I faktarutan här nedan ser du några av synpunkterna som ni läsare lämnade.

Flera alternativa svar angavs, som att bygga på industrimark, i villaområden, i grönområden, eller att det inte ska byggas allt.

En av många återkommande synpunkter var att kommunen ska sluta bygga. Men det fanns även röster för byggandet, personer som anser att Nacka måste bygga för framtiden.

Fakta

Så tycker läsare om byggandet

Fråga: Nacka bygger ut. På vilken av dessa platser tycker du att det ska byggas? Motivera gärna ditt svar. 

På industrimark

På trafikytor

✔ I villaområden
I grönområden
Andra alternativa platser (ge gärna exempel)
Det ska inte byggas alls

Här är svaren och kommentarerna:

Sluta bygg. Nacka är fullt!

Det behövs ett totalt byggstopp på minst ett år då Nackaborna får själva avgöra hur dom vill att sin kommun skall bli fram över. Vi har t ex i te fått vara med o h bestämma att vi skall bli en nu ser storstad. SÅ TOTALT BYGGSTOPP NU

Det krävs en fungerande infrastruktur för att samhället ska fungera. Totalt byggstopp tills T-banan är klar, slussenprojektet avslutat och beslut om österleden är taget. Vi som redan bor i kommunen måste kunna ta oss fram.

Det räcker nu. Järla sjö är överfullt. Finns bara bostäder här- inga grönområden, affärer eller restauranger. I så fall gör om en andel redan byggda (dyra) bostadsrätter till hyresrätter eller kontor och affärer för att skapa mångfald. Gäller hela sicklaön.

Sluta bygg. Karaktären på kommunen blir förstörd.

Det behövs nya hus och lägenheter när Stockholm växer. Jag vill att även mina barn ska ha någonstans att bo när det blir dags att flytta hemifrån. Bygg bostäder och bygg även Österleden så löser vi många av de trafikproblem vi har idag.

Vansinne att så många tycker att det ska sluta byggas

Uppenbarligen vill ni inte ta ansvar för att kommande generationer ska ha en bostad. Hur kan ni ens titta era barn eller barnbarn i ögonen med den inställningen?

Stockholm beräknas växa med 1 miljon invånare på 20 år. Självfallet behöver dessa invånare en bostad och det finns inte ”ngn annan stans” där de bostäderna jag byggas.

Tunnelbana till Nacka är ett sätt att ta hand om den ökande befolkningen, en annan vore att bygga österleden. Oavsett detta så kvarstod dock det faktum att Stockholm växer och det går inte att blunda för det faktumet, oavsett om man vill att det ska se ut som det alltid har gjort eller inte!

I Saltis och Solsidan är det rätt glest med bostäder. Där kan det förtätas lite tycker jag.

Bygg ut Saltsjöbadenscentrum.

Det finns plats för bostäder.

Ledningar och vägar finns dragna samt en bred och ny cykelväg. Saltsjöbanan kan utöka trafiken man slipper fler bussar alt tunnelbanebygge. Service som skolor, förskolor, vårdcentral, barnavårdcentral, mödravårdcentral och äldreomsorg samt mkt annat kan interagera med Fisksätra. Folkmängden har ökat i Fisksätra men inte servicen. Ex en ny simhall som byggts i.Saltsjöbaden blir tillgänglig för fler Nackabor och den planerade multiidtottshallen i Fisksätra skulle få fler användare på närahåll.

Fisksätra tillhör Saltsjöbaden. Det är nog med byggande i Fisksätra.

Även grönadalen kan byggas ut på sikt. Som en alle med hus på sidorna mellan Fisksätra och Saltsjöbadencentrum.

Det är väldigt enkelt att skrika ut att vi behöver bygga fler bostäder för kommande generationer, svårare är att lösa en dräglig miljö med tillgång till nära natur. Ännu svårare är att bygga billigt så ungdomar har råd att flytta in, speciellt i Nacka där markpriserna är höga. Jag har personligen inget emot att det byggs nytt, men inte till priset av att alla ytor blir hårdgjorda. Det är fullständigt naturligt att boende i Nacka reagerar mot de massiva byggplanerna som en liten klick politiker vill driva igenom, det som förvånar mig är att man inte vågar lyssna på kritiken och hitta lösningar som alla kan acceptera. Jag tänker osökt på Hjalmar Mehr och en liten grupp runt honom som med järnhand drev igenom nybyggnationen i centrala Stockholm, det blev inte bra. Dialog, inte dekret.

Industrimark. Ovanpå parkeringar. Där stör det minst. Absolut INTE på grönområden.bejöver vara kvar för folkhälsan.Bygg bara hyresrätter eller billiga enklare bostäder. Det är lätt att säga att man inte ska bygga om man själv har bostad. Så många unga behöver flytta hemifrån. Bygg studentbostäder. Baracker vad som helst så de som kommit in på en utbildning kan fullfölja den o inte bara de som har föräldrar som kan köpa bostadsrätt.

Det viktigaste är att vi planerar och bygger för att få största möjliga nytta av tunnelbanan. Det är ju en del av motivet med tunnelbana och bostäder; att underlätta för arbetspendlarna och minska bilberoendet. Då behöver vi använda ytorna runt uppgångar smart (prioritera bostäder och arbetsplatser), så att så många som möjligt får gång-cykelavstånd till effektiv kollektivtrafik. Självklart ska det även finnas plats för lek, idrott, kultur, mm, men jag tror inte att den tex lokala idrotten är lika betjänt av tunnelbana, som de som pendlar till sina jobb.

En stad är en plats där man kan bo och verka. I en stad kan man bo, arbeta, gå i skolan, idrotta, ta del av kulturutbud mm. Nacka kommun lät år 2014 White arkitekter ta fram ett i de flesta hänseenden utmärkt förslag till detaljplaneprogram för Nacka stad. Där rymdes grönområden, förskolor, arbetsplatser, fullstora fotbollsplaner, simhall, ishallar mm i staden. Och de 13 500 bostäder som krävs enligt tunnelbaneavtalet. Nu har klåfingriga politiker och/eller tjänstemän ritat in bostadskvarter efter bostadskvarter i hela centrala Nacka. Man vill nämligen bygga 18 000 bostäder istället för de 13 500 som krävs för tunnelbanan (Se artikel i Mitti Nacka https://mitti.se/nyheter/bostad/baneavtalet-satter-byggmal/ ) och då finns det inte längre plats för allt annat som en riktig stad ska innehålla.

Man borde döpa om projektet till ”Nacka bygger sovstad”, eller kanske till ”Nacka bygger förort”. Det är synd att man inte tar till vara på de resurser som finns i området och bygger en riktig stad för nutida och framtida innevånare att bo och verka i.

Stoppa överexploateringen av befintliga villa/ fritidshus områden. Skapa nya bostäder på platser som inte används.

Tycker nog det kan byggas överallt. Men msn borde vsrs tydligare med vad som menas med grönområden. I princip bör man nog låta Ryssbergen och Långsjön vara. Däremot finns det en hel del ”gröna” ytor intill Värmdövägen, Värmdöleden, och andra trafikleder. Därtill finns det goda möjligheter att bygga i befintliga förorter. I Finntorp, där jag bor, finns en mängd ytor som skulle kunna bebyggas.

Bevara grönområden och framförallt idrottsplatser/fotbollsplaner. Bygg inte bortom Skurubron förrän den nya bron finns.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.