Nackas köpmecka slår nya rekord i julhandeln

Jacqueline von Bargen, floor manager i en leksaksbutik i Nacka forum, är en av många som är inställd på julen.
Jacqueline von Bargen, floor manager i en leksaksbutik i Nacka forum, är en av många som är inställd på julen.
Julhandeln väntas slå rekord. Igen. Köpmeckat Nacka forum som redan slagit rekord har guldläge.

Nacka forum, ett av länets och Nackas köpmeckan, väntas slå köprekord i julhandeln. Igen.

Köpcentret med 150 butiker, kaféer och restauranger, har under de senaste tio åren ökat omsättningen minst sagt kraftigt, med 174 procent mellan 2005 och 2015, från 605 miljoner kronor till 1,7 miljarder kronor, enligt analysföretaget HUI Research.

Under samma period har antalet besökare i det 51 700 kvadratmeter stora köpcentret, lika med närmare fem fotbollsplaner, ökat från 4,6 miljoner besökare till 6 miljoner, en ökning med 1,4 miljoner besökare eller 30 procent.

– Det är en bra ökning och det beror delvis för att Nacka forum har utökat ytan och också ökat utbudet, Nacka forum har helt enkelt hängt med i utvecklingen och gjort det som behövs och fått det att funka, säger Tobias Rönnberg, analytiker vid HUI Research.

– Det är väsentligt fler butiker, ganska många butiker i en förhållandevis liten yta, även små butiker och restauranger, sådant som är attraktivt för konsumenter.

Hur viktig är julhandeln för köpmeckan som Nacka forum?

– Väldigt viktig, säger Tobias Rönnberg. Vi tror på ett rekordår igen, med en ökning på 3,5 procent. Bland annat leksakshandeln ökar sin omsättning med 24 procent under december.

Anders Börjesson, näringslivsdirektör vid Nacka kommun, håller med:

– Överhuvudtaget är julhandeln för Forum mer angelägen då det inte finns några stora matbutiker där. Det är bland annat leksaker som lockar, säger Anders Börjesson.

Anders Börjesson nämner även vikten av det finns ett annat stor köpmecka i kommunen, Sickla köpkvarter, vilket han tror bidrar ytterligare till ökad omsättning i julhandeln. Två köpmeckan i samma kommun drar helt enkelt fler besökare, tror han.

Även för arbetsmarknaden är köpmeckan viktiga i juletid:

– Under julen erbjuder julhandeln -extrajobb för många ungdomar, säger Anders Börjesson.

Hur mycket kan ett köpcentrum som Nacka forum växa i framtiden?

– Det avgörs av vad fastighetsägaren vill göra. De måste utveckla centrumet. Hur det går beror också på konkurrensen i övrigt, säger Tobias Rönnberg.

Till 2020 kommer Stockholm att växa med 200 000 personer, enligt Tobias Rönnberg. vilket talar för att det helt enkelt kommer att behövas fler butiker i hela Storstockholm.

Anders Börjesson, vid Nacka kommun, säger att västra Sicklaön de närmaste tio åren kommer att få 14 000 nya bostäder och 10 000 fler invånare:

– Det är guldläge för Nacka forum. 2025 kommer t-banan hit. Invånarna på västra Sicklaön kommer att öka sin konsumtion med tre miljarder kronor, eller 40 procent.

Finns nackdelar med utvecklingen?

– De minsta får det tufft. Konsumenterna vill ha stora utbud. Det är där vi ser att folk väljer att handla, i de handelscentrumen. De som går bäst är de som gör investeringar, där det är ljust och fräscht, säger Tobias Rönnberg.

– Men vi tror också på att bostads-nära och citynära centrum kommer att gå bra. Där måste det finnas ett bas-utbud och två eller tre unika butiker. Och det ska vara trivsamt att vara där. Bostadsnära, snabbt och enkelt.

Läs mer om Nacka:

Här finns julmarknaderna i Nacka och Värmdö

Inhyrd personal kostar Nacka alltmer

Här sker flest viltolyckor i Nacka

nackaenkat