Nackas lärare kan få mer i plånboken

Nacka får 27,2 miljoner kronor av regeringen för höjda lärarlöner.
Nacka får 27,2 miljoner kronor av regeringen för höjda lärarlöner.
Skolverkets besked i tisdags om pengar till det så kallade Lärarlönelyftet kan ge lärarna i Nacka ett par tusen kronor mer i månadslön.

Den bedömningen gör oppositionsrådet Khashayar Farmanbar (S).

– Guldregn, säger Khashayar Farmanbar (S), vi visste att pengarna var på gång eftersom det var ett av regeringens vallöften, men vi visste in nivån.

I tisdags meddelade Skolverket hur mycket pengar respektive kommun får av de tre miljarder kronor som regeringen avsatt till det så kallade Lärarlönelyftet.

Nacka får 27,2 miljoner kronor.

Enligt Khashayar Farmanbar finns cirka 1 300 legitimerade grund- och gymnasielärare i Nacka och ”många” av dem kan enligt Farmanbar få en löneökning med över 2 000 kronor i månaden.

– Det är en historisk möjlighet till att höja lärarlönerna, ge bättre status åt läraryrket och öka intresset för att bli lärare, säger Farmanbar i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M), hade i tisdags eftermiddag inte tagit del av Skolverkets beslut och kunde inte kommentera lönenivån men Gerdau välkomnade bidraget:

– Det är välkommet med mer pengar, jättebra. Nacka är löneledande när det gäller lärarlöner. Vi har satsat på lärarna innan det kom några statsbidrag, säger Mats Gerdau.

Enligt Skolverket kan ungefär 60 000 lärare räkna med höjd lön som följd av bidraget.