Nackas Rally-Harry kör hårt

Rally-Harry Bengtson, 84 år gammal, har vunnit mycket genom åren. Den 3 juni ska han köra Gärdesloppet på Djurgården med sin Volkswagen 1200.
Rally-Harry Bengtson, 84 år gammal, har vunnit mycket genom åren. Den 3 juni ska han köra Gärdesloppet på Djurgården med sin Volkswagen 1200.
Den tredje juni ska rallylegenden Harry Bengtsson köra Gärdesloppet på Djurgården.

– Rally är det som håller mig vid liv, säger 84-åringen från Alphyddan.

Harry Bengtsson kan beskrivas som Sveriges första motorstjärna. 1956 vann han Midnattsolsloppet för första gången och blev Rally-Harry med hela svenska folket.

– I juni ska jag köra Midnattssolsrallyt igen, men bara första fartsträckan, säger Harry Bengtsson.

Han bor i en lägenhet i Alphyddan och växte upp i Saltsjö-Boo. Den första bilen han tävlade med var sin fars Chevrolet från 1939.

– Jag tjuvlånade bilen och det gick bra tre tävlingar, sedan skrevs en notis om mig och då var det kört. Men farsan hade nog börjat märka något, för varje söndag var bilen alldeles nytvättad för att dölja att jag kört rally.

Rallykarriären fick en skjuts av att Harry Bengtsson med hjälp av en vinstlott kunde köpa sin första egna bil. Därefter gick det bättre och bättre: han hamnade i proffsstall, vann Midattsolsloppet och kom femma på Nürnbergringen inför 500 000 åskådare. Rallyhjälmen lade han på hyllan 1965, med 600 avklarade tävlingar.

1995, vid 65 års ålder, blev han övertalad att komma tillbaka. Nu är han uppe i ungefär 700 tävlingar.

– Jag skulle sluta i 70-års ålder. Nu ligger målet vid 85, det ska jag nog klara om jag inte blir sämre.

I helgens tävling kommer han att köra en replika av sin gamla bil, en Volkswagen 1 200, årsmodell 1956 med 30,5 hästkrafter. För att vinna rallyt måste man komma så nära idealtiden som möjligt, vilket är en stor utmaning enligt Harry Bengtsson.

– Det är mycket svårare än att köra fort. Det är hundradelar som avgör sådana tävlingar, säger Harry Bengtsson.

Fakta

Rallyidol

Harry Bengtsson var på 1950-talet Sveriges förste rallyidol. Han vann Midnattssolsrallyt 1953, och vann det igen 2006 i sportvagnsklassen.