Nackabor betalar gärna för plastpåsen

Nackabor tänker på miljön, och de betalar gärna för plastpåsen.
Nackabor tänker på miljön, och de betalar gärna för plastpåsen.
Plastpåsen är en av de stora miljöbovarna. Sedan förra året tar butiker i Sverige betalt för plastpåsarna. Något som många Nackabo verkar uppskatta.
– Det är bra att de tar betalt för då får man välja hur man vill göra, säger Boel Mårander från Orminge.

Från och med den 1:e juni förra året har kunder varit tvungna att betala för plastpåsar även i klädbutiker.

Efter bara drygt tre månader rapporterade Naturskyddsföreningen om att det hade blivit 2,5 miljoner färre plastpåsar. Flera klädbutiker vittnade om att användandet av plastpåsar hade minskat rejält.

Butikskedjan MQ berättade i september 2017 att det hade skett en minskning i deras butiker med drygt 50 procent under de första tre månaderna. Det betyder ungefär 400 000 färre plastpåsar från deras butiker.

De flesta som Mitt i Nacka pratar med är positiva till att behöva betala för plastpåsen. De tycker också att det var på tiden något skedde.

– Ja det var inte en dag försent, säger Boel Mårander.

 

 

 

 

 

Vad tycker du om att butikerna tar betalt för plastpåsen?
Hur gör du? Köper du en plastpåse?

Jennyfer Idnert, 27 år, butiksanställd på Kicks i Orminge centrum
1: Jag tycker det är bra. Det märks att även kunderna tycker det. Det är en jättestor skillnad mot tidigare, vi säljer nästan inga påsar jämfört med tidigare.
2: Jag själv köper nästan aldrig påsar heller. För det mesta brukar det jag handlar få plats i min handväska.
Åke Eriksson, 78 år, Orminge
1: Det är jättebra, det sparar man in massor på. Sen är det bra med tanke på naturen också, så inte plastpåsar ligger och skräpar. Det är bara titta på haven, hur mycket plast som helst som flyter omkring.
2: Jag har fått en plastpåse som man kan ha i fickan från Coop den brukar jag ta med mig och handlar jag mat, använder jag min dramaten.
Helena Alstermark, 42 år, på besök i Orminge centrum, boendes på Värmdö
1: Jag tycker det är jättebra. Jag har flera idéer också om hur det kan bli ännu bättre. Informera om vilken plast man använder sig av i butikerna. Man kan även ha pant på plastpåsarna, det finns jättemycket man kan göra tycker jag. Det är viktigt med ett hållbarhet och miljön tycker jag.
2: Jag använder min handväska eller någon annan väska som jag har.
Boel Mårander, 74 år, Orminge
1: Jag tycker det är bra, då får alla välja själva hur de vill göra. Det är bara bra för miljön och det är viktigt.
2: Jag brukar ha med mig två kassar. En större för när jag handlar mycket och en mindre när jag bara handlar något litet. Men det är klart att jag inte är perfekt, ibland köper ju jag en påse men då har jag i alla fall gjort ett val.