Helen bröt nacken – ingen vill hjälpa henne

Helen Björkwall lever med ständig värk efter olyckan i juni då hon bröt ryggen.
Helen Björkwall lever med ständig värk efter olyckan i juni då hon bröt ryggen.
Helen Björkwall, som har brutit nacken i en olycka, kan inte bo kvar i sin lägenhet. Medan kommunen och det kommunala bostadsbolaget bollar frågan mellan sig tvingas hon bo hos sin son.

Motorcykeln tappade fästet och for iväg mot andra sidan vägen och landade rakt i en vattenfylld grop. Helen Björkwall hamnade under och bröt både nacke och rygg. Sommardagen den 28 juni i år kommer hon aldrig att glömma.

– Där och då ändrades mitt liv för alltid, säger hon.

Helen Björkwall kan, efter olyckan, inte komma upp och ner hemma utan hiss. Foto: Stefan Källstigen.

Före olyckan beskriver sig Helen Björkwall, 52, som en aktiv person. Hon tränade, sprang, körde motorcykel och reste. Därför passade den lilla ettan i Björkås perfekt. Så när hon fick erbjudande om den efter att ha stått i Stockholms bostadskö länge tackade hon ja.

– Jag är en friluftsmänniska så när jag kom ut till Djurö var det bara wow. Där skulle jag ha min bas och komma och gå som jag ville, säger hon.

Utan hiss på andra våningen

Idag är lägenheten något av en mardröm. På andra våningen utan hiss, långt från vårdcentralen i Gustavsberg, är den numera omöjlig att bo i för Helen Björkwall som är stelopererad i nacken och har svårt för många vardagliga sysslor.

Men att få byta lägenhet har visat sig vara svårt. Värmdö Bostäder hjälper inte till med ett byte. Istället hänvisar de till kommunen och bostadsförmedling.

– Vi är ett företag som äger bostäder. Vi kan inte ge oss in i den typen av frågeställningar. Många har tuffa situationer, vi kan inte hjälpa alla. Då får man ta hjälp av kommunen, säger Anders Törnqvist, VD.

På Värmdö kommun hänvisar man Helen Björkwall tillbaka till Värmdö Bostäder.

– Att byta bostad ingår inte i komunnens uppgifter. Jag anser att det är bostadsbolaget som hon får vända sig till, säger Anne Lundkvist, tillförordnad sektorchef för vård- och omsorg på Värmdö kommun. 

Har hänt tidigare

Det är inte första gången som Värmdö bostäder och Värmdö kommun bollar liknande situationer mellan varandra.

I december förra året skrev Mitt i om svårt sjuke Khaled Alber, som inte kommit ur sin lägenhet på tre år.

Även den bostaden saknade hiss och också där sa såväl kommunen och Värmdö Bostäder nej till att hjälpa.

Oroar sig för framtiden

För Helen Björkwall, som försöker ta sig tillbaka till vardagen, försvåras tillvaron ytterligare av bostadsletandet.

– Jag har försökt att på egen hand att hitta lägenhet att byta till, både på Blocket och genom lappar, men det verkar vara omöjligt, säger hon.

”Vill inte bli sittandes här hela dagarna”

Nu hoppas Helen Björkwall att hon på något sätt ska få hjälp att hitta en ny bostad i Värmdö. Tills dess bor hon hos sin son. Framtiden känns mörk, säger hon.

– När jag fick bostaden i maj var mitt liv ett annat. Det var fritt. Nu kan jag bli sittandes här i lägenheten hela dagarna. Jag får ångest av hela min situation och vill inte bo kvar.