MP ger Nackvårdaren stöd om fyrhjulsdrift

Susanne Nordling, (MP)
Susanne Nordling, (MP)
Största majoritetspartiet vill ännu inte sätta ned foten.
Men landstingsoppositionen i form av Susanne Nordling (MP), ger nu sitt stöd till fyrhjulsdrift på ambulanser.
Motivet:
Sverige har extremväder att vänta i framtiden.

Mitt i:s artikel om ambulanssjuksköterskan Christine Lorne som förra vintern fastnade i snömassorna på vägarna i Nacka med sin ambulans, har väckt reaktioner.

Såväl på sociala medier som nu inom landstingspolitiken finns förespråkare för fyrhjulsdrift på samtliga ambulanser i länet. Under förra vintern var ett tiotal av landstingets knappt 40 egna ambulanser utrustade med fyrhjulsdrift.

Ser risk för upprepning

Som Mitt i och flera andra medier kunde berätta för ett år sedan fick Christine Lorne hjälp av flera privatpersoner med att få loss sin ambulans. Men nu med en annalkande vinter och risk för liknande snöfall ser Lorne och flera med henne inom vården en risk för upprepning.

Landstinget förbereder för närvarande en ny upphandling av ambulanstjänster i länet. Vilka krav landstinget kommer att ställa på de som kör ambulanserna är ännu inte bestämt. Akutlandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M), sa tidigare i veckan att hon ännu inte tagit ställning utan nu väntar på den tjänstemannarapport som kommer inom kort, med förslag om vilka krav som ska ställas på framtidens ambulanser.

Tagit höjd i skuggbudget

Ett parti som bestämt sig om fyrhjulsdrift är Miljöpartiet i landstinget och Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd. Susanne Nordling säger att hennes parti redan har tagit höjd för fyrhjulsdrift i den skuggbudget partiet har lagt.

Motiveringen:

Sverige står inför extremväder i framtiden.

– Jag vill se en utveckling att vi ska ställa krav på fyrhjulsdrift. Redan i dag ser vi vad oväder kan ställa till med i trafiken. Vi kan vänta oss klimatförändringar med kraftiga snöfall och kraftiga regn, säger Susanne Nordling.

Nordling säger att det som hände förra vintern, när trafik körde fast i snömassorna, inte var en engångsföreteelse.

Vi har extremväder framför oss

– Vi har extremväder framför oss.

Hon säger att ambulanser förutom snö även måste kunna hantera vattenplaning och leriga markförhållanden.

– Och vi måste upprätthålla patientsäkerhet och god arbetsmiljö.

Tjänstemannaförslaget om de kommande kraven på länets ambulanser väntas under november. Den nya ambulanssjukvården ska tas i drift i februari 2019.