Nadja läker själar med dans

Till helgen blir det orientalisk dansfeber med stor galashow och massor av workshops med världsstjärnor inom magdans. Allt för att stödja utsatta kvinnor – som är festivalens vip-gäster.

Nadja Kivelä som driver Nadjas orientaliska kulturskola på Ulvsundavägen i Bromma sedan 2003, har arrangerat många dansgalor. Men aldrig en så stor som den här. Och inte med organisationer som Somaya, Misa och Stockholms stadsmission som speciellt inbjudna gäster.

”Balm For Your Soul” heter festivalen – balsam för själen – som dels består av kurser på dansskolan i Bromma, och dels av en stor galashow på Musikmuseet på Östermalm.

– Dans har läkande inverkan, både psykiskt och fysiskt, säger Nadja Kivelä.

Det hela började i våras med att Nadja kom tillbaka från ­Dubai där hon bott en tid, och som vanligt hade de många bokningar för uppträdanden. Ofta brukar ­hennes man vara med, men till en av bokningarna, ett specialuppträdande på ett hem för utsatta ­kvinnor, fick de stränga order om att inga män fick vara med.

– Då tänkte jag att jag kunde ta med min dotter, som är 13 år. Så vi gjorde ett program på 15 minuter med persisk dans och åkte dit.

Till en början var kvinnorna väldigt tysta och satt mest och tittade ner i golvet, men redan efter ett par minuter började en av kvinnorna att le och klappa takten med händerna.

– Strax efteråt satt alla och klappade händerna, stämningen förändrades från lågt till något väldigt högt bara på ett par minuter. Vi hade med oss en korg med äkta rosblad som vi kastade över dem och när vi var klara ville de att vi skulle dansa igen. Till slut dansade alla med oss och vi började kasta rosblad på varandra.

Nadja kände att hon ville göra något mer. Hon har själv en hel del jobbiga upplevelser i bagaget från sin barndom i Iran och för henne personligen har dansen varit och är hennes terapi.

– Då bestämde jag mig för att ordna den här festivalen och bjöd in internationella stjärnor inom den orientaliska dansen, som alla kommer för kvinnornas skull, ­säger hon.

Flera organisationer som arbetar för utsatta kvinnor är inbjudna och har tackat ja. För de kvinnor som fortfarande lever under för stora hot och inte kan komma på själva galan eller till danskurserna kommer Nadja och hennes internationella dansvänner att åka till organisationerna för att uppträda för dem.