Någon förstör för djuren på Hästa

Inte ens reservaten får vara i fred från skadegörelse i Järva.

På Hästa gård i Igelbäckens naturreservat skär någon upp höbalar så att maten förstörs.

Skadegörelsen i Kista, Tensta och Rinkeby ökar. I alla fall om man ser till antalet polisanmälningar. Det senaste året har 1 800 anmälningar gjorts. Det är 200 fler jämfört med de två åren dessförinnan.

Flest anmälningar görs under sommarhalvåret. Och inte ens Igelbäckens kulturreservat låter folk bli.

På Hästa gård söder om Akalla är det någon eller några som skär sönder höbalarna.

– Så fort de är klara så är det någon som skär hål på dem och då förstörs balarna. De är värda ganska mycket och det krävs en del jobb för att göra dem. Det är väldigt tråkigt, säger Jenny Olofsson, arbetsledare på gården som drivs av företaget Naturskog på uppdrag av Stockholms stad.

Det är inte bara djurens mat som folk ger sig på.

– Staket och sådant förstörs, det körs bilar på våra åkrar, folk slänger ölburkar på marken. Äter djuren dem så kan de ju dö, säger Jenny Olofsson.

Höbalarna kostar hundratals kronor att ersätta. Jenny Olofsson tycker att summorna som läggs på att återställa föremål som folk förstör, i stället skulle kunna användas till att skapa aktiviteter i Järvaområdet.

– Jag tror inte att det handlar om illvilja, utan kanske mer om nyfikenhet och att man inte har så mycket att göra. Man borde satsa mer pengar på ungdomarna här ute – särskilt på sommaren när skolorna är stängda, säger hon.

KISTA Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i att en man hade hittats död vid ett koloniområde mellan Kista och Rinkeby på morgonen den 8 juli. Mannen befarades ha blivit mördad och polisen inledde en förundersökning.

Efter obduceringen stod det dock klart att mannen inte bragts om livet.

– Brottsmisstanken är avskriven, det är inget brott det handlar om, säger Lars Byström, informatör vid Stockholmspolisen.

Så fort de är klara så är det någon som skär hål på dem och då förstörs balarna.

Död man på ­kolonilott hade inte blivit mördad