Någon kapade hans identitet

Bedragaren handlade för sammanlagt 50 000 kronor i Anders Barklöfs namn.
Bedragaren handlade för sammanlagt 50 000 kronor i Anders Barklöfs namn.
I Åkersberga centrum lurade mannen till sig två mobiler och en Ipad innan han åkte vidare och fortsatte handla – med hjälp av en kapad identitet. Högen med räkningar blev en otrevlig överraskning för Anders Barklöf.

Den 29-årige mannen köpte mobiler och datorer i butik efter butik. Men räkningarna hamnade hos en man i Danderyd, som var ovetande om att 29-åringen kapat hans identitet.

Nu har mannen dömts till skyddstillsyn för grovt bedrägeri. Han ska dessutom betala drygt 50 000 i skadestånd.

Personal i butiken i Åkersberga centrum har vittnat om hur 29-åringen uppträdde när han begick det första bedrägeriet i början av februari i år.

”Killen verkade lite skum, viskade mest och tittade sig omkring. Till slut sa killen, som var ensam, ” jag och flickvännen ska ha varsin telefon, vad har du att erbjuda?”.

Säljaren lade, enligt domen, märke till att 29-åringen klöste nervöst med naglarna och kollade därför legitimationen extra under UV-ljus, men utan att se något fel. Därför kunde 29-åringen lämna butiken med två nya mobiltelefoner och en Ipad.

Men dagen därpå gick det sämre. På El-Giganten i Barkarby åkte han fast, men först sedan han lyckats lura ytterligare fyra butiker på varor för tusentals kronor.

I förhör har 29-åringen sagt att avsikten var att sälja telefonerna för att få pengar till droger. Legitimationen ska en kamrat ha tillverkat.

För Danderydsbon Anders Barklöf, vars identitet 29-åringen använt, ställde historien till med stora bekymmer. Trots att han ringde till telebolagen och förklarade fortsatte räkningarna att komma.

– Det har varit extremt jobbigt med räkningsbunt på räkningsbunt som kommit ner i brevlådan. Jag har fått kriga för att få rätt.

2012 anmäldes nästan 140 000 bedrägerier i hela landet. Av dem var cirka 60 procent olika typer av identitetskapningar, en kategori som tycks öka.

– Kriminella tycker att det är smidigt med den här sortens brott. Att komma över personuppgifter är en smal sak och straffen är låga, säger Evert Norberg vid Stockholmspolisens bedrägerisamordning.

Fakta

Så undviker du att drabbas

Kasta inte papper med personuppgifter i soporna.

Lämna inte ut ditt personnummer på nätet.

Ha koll på pass, körkort och annan legitimation.

Vänd dig till Upplysningscentralen om det gjorts kreditupplysning på dig utan din vetskap.

Polisanmäl bedrägerier omedelbart och bestrid fakturan.