ANNONS

Föräldrar om läckan på Skolplattformen: ”Är inte jätteförvånad”

Mats Schagerström, förälder Stockholm
Mats Schagerström är kritisk till Skolplattformen. Att det även har funnits en säkerhetsläcka förvånar honom inte.
I går blev det känt att personuppgifter som personnummer och omdömen kan ha läckt ut från Stockholms stads utskällda Skolplattform.
– Det är jättetråkigt att de inte fått ordning på det ännu, säger föräldern Mats Schagerström.
ANNONS

I går uppdagades att den utskällda och svindyra Skolplattformen stött på ytterligare problem. Den här gången så allvarliga att staden valde att stänga ner delar av den eftersom känsliga personuppgifter, som barns personnummer och omdömen enkelt kunnat plockas fram av obehöriga i inloggat läge.

Skolplattformens resa har kantats av problem och föräldrar har varit kritiska. Det handlar både om kostnader och funktion. Tillexempel har det varit svårt att kunna logga in och komma åt innehåll, enligt Mats Schagerström, en av kritikerna.

– Ja, och nu verkar det ju ha blivit ett omvänt problem. Jag är inte så jätteförvånad faktiskt, säger han.

Han säger att han inte har tillräcklig kunskap för att kunna kommentera själva personuppgiftsläckan.

– Men vi vill se en plan på hur de ska åtgärda alla problem. Det har inte varit tydligt, vare sig från skolan eller staden, säger han.

Staden har ”blånekat” till problemen

Peter Hedenskog är också förälder. Han anser att det kan vara bra att Skolplattformen stött på ett så pass allvarligt problem att delar av den fått stänga. Då kanske det äntligen händer något, resonerar han.

– Man kunde ha önskat att Stockholms stad kunde ha haft en trevligare attityd och sagt att det faktiskt inte fungerade, istället för att blåneka till problemen. Men nu kanske något händer, säger han.

ANNONS

Mitt i har sökt skolborgarrådet Lotta Edholm (L) och oppositionens skolansvarige Olle Burell (S). Men de har inte velat kommentera ärendet.

 

 

Fakta

Turerna kring Stockholms stads "Skolplattformen"

1. Projektet startade 2013

Lagom till höstterminens början lanserade Stockholms stad Skolplattformen i skolan. Projektet startade 2013 och är en IT-lösning för alla skolformer i staden där all information samlas på ett och samma ställe.

Tanken är att elever, föräldrar och personal ska kunna logga in och ta del av scheman, allmän information och nyhetsbrev. Andra funktioner är frånvaroanmälning och betygsrapportering.

2. Strul redan innan start

Men problemen har varit många sedan lanseringen. Det har inte fungerat att logga in i tjänsten och funktioner som frånvaroanmälning har legat nere.

Dessutom har flertalet användare har klagat på att plattformen är krånglig och mycket långsam att använda. Namnet Skolplattformen var dessutom upptagen av ett annat företag.

3. Kostar närmare 1 miljard

Hela projektet hade en budget på 695 miljoner kronor enligt beslut i kommunfullmäktige. Men driftsbudgeten för 2018 och 2019 samt dyra engångskostnader innebär ytterligare kostnader om 258 miljoner kronor – utöver de 695 miljoner som tidigare budgeterats.

4. Granskning inledd mot Skolplattformen

I maj rapporterade Computer Sweden om att Datainspektionen inlett en granskning av Skolplattformen efter att Stockholms stad själva anmält personuppgiftsincidenter där felaktiga behörigheter till elevregistret tilldelats skolpersonalen.