Någon sköt deras katt

Martin Mullo med röntgenbilden som visar kulan i katten Biancas kropp.
Martin Mullo med röntgenbilden som visar kulan i katten Biancas kropp.
”Tänk om den som skjuter missar och träffar småbarn”, säger Yvonne Sundvall.
”Tänk om den som skjuter missar och träffar småbarn”, säger Yvonne Sundvall.
Tumbakatterna Bianca och Selma har båda fått operera ut kulor ur kroppen. Nu är flera av deras grannar oroliga för att deras katter också ska råka illa ut.

– Många har en eller ett par katter här, berättar Biancas matte Yvonne Sundvall.

Sedan en tid tillbaka skjuter någon på katter i Tumba. Martin Mullo håller upp ett fotografi som visar kulan som veterinären på Skär holmens djursjukhus hittade i hans katt Bianca.

– Nu är jag rädd för att släppa ut våra båda katter. Vår andra katt Junior blir riktigt frustrerad, säger Martin som bor i Kassmyraområdet där skjutningarna har inträffat.

Kulan i Bianca hittade de efter att Bianca blivit påkörd förra torsdagen. Enligt uppgift försvann föraren utan att stanna. Men katten kom till sjukhus.

– När veterinären tittade på röntgenplåtarna hittade han en kula i kroppen.

I dag är Bianca hemma och tar igen sig. Hon är trött och har vätska i lungorna efter olyckan.

De misstänker att även deras andra katt Junior blivit beskjuten. Martin minns hur Junior var skadad i somras. Martins hand blev blodig när han klappade katten och han hittade ett runt fint hål i kroppen.

I samma område bor Annica Holmgren. Hennes katt Selma blev skjuten i juni. Annicas dotter satt och klappade Selma när hon hittade skadan.

– Det var runt som ett kulhål, men blev infekterat och varigt. Sedan hittade veterinären kulan. Jag har den här hemma nu.

Den som skjuter verkar använda ett luftgevär. Martin har hört ljudet av luftgevärsskott i området.

Både Martin Mullo och den andra kattägaren Annica Holmgren har polisanmält dåden. Annica berättar att hennes ärende är nedlagt. Och nu ligger Martins ärende i högarna hos en ensam djurpolis på Södertörnspolisen. Gunilla Lööw som jobbar på djurpolisen berättar att det är relativt ovanligt att katter blir skjutna.

– Förra året var det någon som sköt mot katter på Pålamalm i Tullinge. Även i Nynäshamn finns uppgifter om att katter blivit skjutna. Där ska flera katter också ha försvunnit. Men att katter försvinner kan ju också ha naturliga orsaker, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i träffar Martin Mullo och hans sambo Yvonne Sundvall i deras hem. Enligt Yvonne Sundvall finns det uppgifter om fler skjutna katter. Och enligt deras granne Annica är det inte heller första gången. För något år sedan hände samma sak i Kassmyraområdet.

På Stockholms katthems Facebooksida är känslorna upprörda. Ett av inläggen kommer från Kari Melander Palmqvist som bor i Skäcklinge inte långt från Kassmyra. Hon är rädd att hennes katter också ska råka illa ut.

– Det är många andra som också är det, säger hon.

Vad motivet är för skjutningarna är oklart. Det händer att kommunen får klagomål på lösdrivande katter.

– Men det ska ju mycket till innan någon börjar skjuta mot katterna, säger Sofia Sjöstedt, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Botkyrka kommun.