Någon stal från sonens grav

Viktoria Andersson fixar till sonens grav efter stölderna.
Viktoria Andersson fixar till sonens grav efter stölderna.
Från en dag till en annan insjuknade 18-åriga Tom och gick bort i maj i år. Hans mamma Viktoria är fortfarande i sorg men nu även i chock. Natten till onsdagen har någon stulit prydnader och hälsningar från sonens gravplats.
– Någon har klampat på vår helig plats, familjens och Toms, säger Viktoria.

Från en dag till en annan insjuknade Tom Andersson i blodförgiftning i maj i år.

– Han var frisk. Allt gick så fort, från den ena dagen till den andra, säger Toms mamma Viktoria Andersson.

Viktigt att det alltid brinner ett ljus på graven

Till den sorg hon fortfarande bearbetar har hon slagit av chock och ännu en smärta. Natten till onsdagen har någon eller några stulit dekorationer och minnessaker från sonens grav på kyrkogården i Fresta.

–  Som att jag inte har det tillräckligt jobbigt händer det här. Jag förstår inte hur någon kan utsätta en annan människa för det här, säger Viktoria.

Det här var vår heliga plats, Toms och familjens och nu har någon klampat in här

Viktoria Andersson

Hon går till graven morgon och kväll för att besöka sonen och se till att det alltid brinner ett ljus vid hans grav. Men på onsdag morgon saknades flera blommor och lyktor samt prydnadsstenar och ett fotografi på sonen som fanns i lyktorna.

– Det som gör mest ont är det personliga som har försvunnit, meddelanden och stenar från hans syskon. Det här var vår heliga plats, Toms och familjens och nu har någon klampat in här, säger Viktoria Andersson.

Under onsdagen har hon köpt nya blommor, stenar och lyktor för att göra i ordning. Men nu känner hon sig helt uppgiven.

– Jag är orolig för att allt ska vara borta imorgon igen.

Hoppas att den som gjorde det förstår smärtan

Hon berättar att hon valde platsen för att det är många unga personer som ligger i den delen av kyrkogården.

Jag hoppas att om den som gjorde det läser det här kanske de förstår hur ont det gör

Viktoria Andersson

– Det kommer många besökare dit och jag ville att Tom skulle ligga där det var mycket liv. Men nu ångrar jag mig. Den ligger nära grinden och det är lätt att bara gå in och ta nått eftersom graven syns från vägen.

Hon tror inte att det är någon annan grav som utsatts då de såg orörda ut. Hon tror att en anledning till att Toms grav utsattes kan ha varit att lyktorna var så pass nya.

– Jag hoppas att om den som gjorde det läser det här kanske de förstår hur ont det gör. Vare sig det är en vuxen eller barn förstår jag inte hur man kan stjäla från en grav. Hur kan man leva med sitt samvete? säger Viktoria Andersson.

”Det är väldigt allvarligt”

Håkan Simonsson, kyrkoherde i Fresta församling har aldrig hört om någon stöld från kyrkogården i Fresta under sina sju år i församling men blir starkt berörd av det inträffade.

– Det är såklart djupt beklagligt att någon drabbas av det här. Vi har varit förskonade fram tills nu, säger Simonsson.

Han säger att de inom församlingen ska se över om det är något de kan göra för att undvika att något liknande sker igen. De har tidigare byggt ut belysning på kyrkogården för att lättare hålla koll.

– Det är väldigt allvarligt. Det finns inget oskyldigt i det här. Att stjäla från en kyrkogård är utöver stöld brott mot griftefrid. vi har en begravningslag för att understryka hur allvarligt det här är, säger Simonsson.

Hennes dotters grav vandaliseras varje vecka