ANNONS

Nålar i örat ger ­lugn och harmoni i själen

Mitt i:s reporter fick prova öronakupunktur som här ges av Linda Strömberg på Växthuset i Salem.
Mitt i:s reporter fick prova öronakupunktur som här ges av Linda Strömberg på Växthuset i Salem.
Den första nålen är lugnande. Den andra är mot ångest. Totalt fem små nålar in i varje öra. 45 minuter senare har stressen i kroppen minskat.
ANNONS

Det sticker till när den lilla nålen trycks in. Sedan blir örat varmt och det pirrar lite i det.

– Det är endorfiner som frigörs och de gör att man blir lugn, säger Linda Strömberg.

Hon är familjebehandlare på Växthusets öppenvårdsteam i Salem som sedan i november använ­der sig av öronakupunktur. Fram- för allt är det ungdomar med missbruksproblem och koncentrations­svårigheter som hjälps av nålarna. Men även vuxna får hjälp här .

– Första gången upplevde jag en direkt påverkan. Efteråt kände jag mig avslappnad och lite trött, säger Lisa som får hjälp med stresshantering av öppenvårdsteamet.

I kombination med samtalsstöd har hon nu fått öronakupunktur sju gånger. Nålarna är bara 0,2 millimeter i omkrets och det är toppen som sticks in i örat, där de lämnas i 45 minuter.

– Genom behandlingen känner jag att jag kan tackla stress bättre. Jag provar gärna nya vägar för att slippa ta mediciner, säger Lisa.

Akupunktur är en gammal kinesisk behandlingsform som är godkänd av Socialstyrelsen för omvårdnad av patienter.

Under 70-talet upptäckte man i västvärlden att akupunktur i ytterörat lindrade abstinens och andra ångestproblem. På en metadonklinik i New York utvecklades sedan just den här metoden, kallad NADA, som ett komplement till den traditionella behandlingen.

– Vi använder inte det här som en metod i sig, men den förenklar den andra behandlingen. Vissa får stor effekt, andra mindre, det beror på hur känslig man är, säger Linda Strömberg.

ANNONS

Behandlingen utförs en eller två gånger i veckan under tio veckor. Efter det behöver kroppen en paus så att den själv ska kunna skapa egna endorfiner.

Stockholms läns landsting behandlar varje år cirka 5 000 patienter med öronakupunktur.

– Man får ett endorfinpåslag som liknar det vid fysisk aktivitet och stresshormonet kortisol minskar, säger läkaren Elisabeth Sundqvist som undervisat teamet i Salem.

Själv var hon storrökare men slutade med hjälp av akupunktur och berättar att endorfinet är det som gör att man känner sig lugn och mår bra. Därigenom är det lättare att stå emot abstinens och andra starka obehagskänslor.