Nallen Pelle hjälper till att prata om det svåra

Syskonen Maja ,7, och Alfred, 12, kikar i boken som följde med Pelle.
Syskonen Maja ,7, och Alfred, 12, kikar i boken som följde med Pelle.
Journaliststudenten Linnea Wermeling ville göra ett annorlunda examens­arbete. Hon satte sig ner och sydde tre nallar – och nu sprider gosedjuren ett viktigt budskap.

I förra veckan fick familjen Blomqvist Nodby i Johanneshov finbesök av en mycket speciell gäst – nallen Pelle. Här stannade han i tre dagar och fick följa med på både fotbolls- och hockeymatcher.

Och det finns ytterligare två nallar som just nu cirkulerar hos olika­ familjer i bland annat söderort. Bakom projektet, som heter Tre dagar hos oss, står journaliststuden­ten Linnea Wermeling.

Med nallarna följer ett häfte, vars syfte är att upplysa familjer om barnfattigdomen i Sverige. Informationen i häftet bygger på Rädda Barnens senaste rapport.

– Många föräldrar säger att nallarna har öppnat för en diskussion med barnen där man kan prata om problemet. De får en förståelse för det på ett annat plan än de kanske tidigare haft. Och det glädjer mig mycket, berättar hon.

Sjuåriga Maja har lagt manken till för att Pelle ska trivas så mycket som möjligt under sitt besök. Han har bland annat fått privilegiet att prova olika dockkläder. Huruvida han har misstyckt till detta är dock oklart.

– Det vet jag inte, jag har inte frågat honom, säger Maja.

Mamma Maria Blomqvist tycker­ att tanken bakom projektet är god.

– Vi har pratat lite om varför han är här och fått oss en tankeställare. Alla barn har det inte så bra som i de familjer Pelle besöker.

Var Pelle hamnar härnäst är ännu ej bestämt. Men det står klart att han blivit omåttligt populär.

– Ryktet går om Pelle, alla vill ha honom. Men nu får vi kanske dra lott om var han ska hamna, säger Maria Blomqvist.

Fakta

Om Projektet

Nallarna har bland annat hälsat på hos familjer i Fruängen, Örby och Johanneshov.

Familjerna väljer själva var nallarna ska hamna nästa gång. När de skickats vidare lägger familjerna upp bilder och information om vad gosedjuren haft för sig under sina besök.

Läs mer om projektet på www.tredagarhososs.wordpress.com

Källa: Tre dagar hos oss.com