Nämdöbor får betala för ny brygga själva

Sands brygga används som båtparkering av öbor som ska vidare med Waxholmsbåten.
Sands brygga används som båtparkering av öbor som ska vidare med Waxholmsbåten.
Den gamla båtbryggan i Sand på Nämdö måste bytas ut. Men kostnaden, 450 000 kronor, får öborna själva stå för när kommunen vägrar hjälpa till.

– Det är inte vårt ansvar, säger Anders Gullander (FP).

Båtbryggan i Sand på Nämdö var gammal redan när Hembygdsföreningen på ön ärvde den för 15 år sedan. Nu måste den bytas ut.

– Den är helt förfallen. Den läcker frigolit ner i vattnet och håller inte länge till, säger Christina Krook.

Som ordförande för hembygdsföreningen hörde hon av sig till Värmdö kommun för att få lite hjälp med en ny brygga, som kostar ­ 450 000 kronor. Men där tog det stopp.

– Om vi säger ja till dem kommer nästa förening att fråga. Och det gäller mycket pengar så här måste vi tänka till. Och jag vet inte om jag tycker att deras brygga är vårt ansvar, säger Anders Gullander (FP), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

I stället är det öborna själva som måste skramla ihop pengar. Nu är insamlingen uppe i 130 000 kronor.

– Resten vet jag inte hur vi ska få ihop. Bryggan är vår parkeringsplats och navet för oss här ute. Utan den har vi ingenstans att lägga till. Det går inte att komma i land på Nämdö utan den, säger Christina Krook.

Som boende på Orrön parkerar hon ofta sin båt i Sand, precis som de cirka 150 bofasta på ön gör när de ska handla eller ta sig in till stan med Waxholmsbåten.

– Bryggan är att jämföra med en infartsparkering för bilar, så kommunen borde kunna hjälpa till med några tusenlappar i alla fall, säger Christina Krook.

Nu ska kommunen dra upp riktlinjer kring hur de ska ställa sig till framtida förfrågningar om bryggor.

– Det viktiga är att vi har samma regler för alla, säger Anders Gullander.

Betyder det ett nej för alla?

– Det får vi se när riktlinjerna är klara, säger Anders Gullander.

Christina Krook hoppas att kommunen öppnar plånboken.

– Det är så väldigt käckt att säga att Värmdö är skärgården och vara stolt över det, men när vi behöver hjälp härute då är det nej.