Nämndeman blir åtalad för olycka

Flickan blev påkörd av en bilist som ska ha smitit. Nu åtalas en nämndeman vid Attunda tingsrätt misstänkt för obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Det var i korsningen Flyghamnsvägen och Bergtorpsvägen som händelsen inträffade i början av januari i år. Flickan hade kommit med bussen och fått grönt ljus och var på väg över övergångsstället när hon plötsligt blev påkörd av en bil som kom svängande från sidan. Hon träffades av bilens front och flög upp på motorhuven innan hon föll av på sidan. Föraren av bilen gjorde enligt flickan ingen ansats till att stanna utan körde därifrån som om inget hänt.

Två vittnen, som färdades i varsin bil bakom den misstänkte, såg vad som hände och stödjer flickans berättelse. Det var också de som uppmanade henne att anmäla, då de enligt polisförhören blev upprörda över vad de sett. Den 15-åriga flickan skadades inte fysiskt men blev chockad av händelsen.

Nu åtalas en nämndeman vid Attunda tingsrätt misstänkt för brott mot trafikförordningen och obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Själv har nämndemannen dock inget minne av att ha kört på flickan. Han uppger för polisen att det var mörkt på platsen och att en olycka med en fotgängare är helt främmande för honom.

Nämndemannen riskerar att stängas av från sitt uppdrag vid Attunda tingsrätt om han döms. Men det är inte helt säkert att det kommer att ske.

– Det finns inget klart och tydligt spår vid vilka brott man ska dra gränsen. Det här är kanske ett gränsfall, säger Inger Söderholm, lagman vid Attunda tingsrätt.

Fakta

Ska avskedas vid brott

Nämndemän är inte utbildade jurister utan personer med andra yrken och erfarenheter som är med och dömer vid rättegångar.

Nämndemännen nomineras av de politiska partier som är representerade i fullmäktige.

Domstolen ska avskeda en nämndeman som genom att begå brott eller på annat sätt har visat sig uppenbart olämplig för uppdraget.

Källa: Sveriges domstolar