Nämndeman döms till fängelse – lurade tingsrätten på miljoner

Nämndeman döms till fängelse.
Nämndeman döms till fängelse.
En nämndeman, tidigare aktiv vid Södertörns tingsrätt, krävde ersättning för förlorad inkomst trots att han inte hade någon anställning.
Nu döms nämndemannen till ett år och åtta månaders fängelse.

Vid totalt 361 tillfällen begärde nämndemannen ersättning för förlorad inkomst och fick ut totalt 1,2 miljoner kronor. Allt såg ut att ha gått rätt till fram tills dess att det visade sig att nämndemannen i fråga inte var anställd av tingsrätten.

Avslöjades av Kalla fakta

Kalla fakta var först med att avslöja nämndemannens fiffel under våren 2018.

Då hade nämndemannen jobbat på Södertörns tingsrätt sedan 2013 och haft ett flertal uppdrag vid Förvaltningsrätten i Stockholm.

Lönen skulle vara ett underlag

Nämndemannen har uppgett att han hade en påhittad lön som aldrig betalades ut. Lönen skulle fungera som ett underlag för mannen och hans kompanjons ekonomiska reglering i framtiden när en produkt de höll på att utveckla hade sålts.

Ingenstans i den skiftliga bevisningen som Stockholms tingsrätt tagit del av finns något intyg som styrker att nämndemannens förklaring. Intygen som finns har skrivits under av nämndemannens kompanjon som därför döms för medhjälp till bedrägeri.

– Det är uppenbart att ersättning för inkomstförlust endast kan avse verklig inkomstförlust som uppkommer direkt i samband med tjänstgöringen i domstol och inte eventuell framtida ersättning, säger rättens ordförande rådmannen Bertil Sundin i ett pressmeddelande.

Döms till fängelse

Tingsrätten dömer nämndemannen för grovt bedrägeri till ett år och åtta månaders fängelse.

Han ska också betala tillbaka de 1,2 miljoner som han felaktigt fått i ersättning.