ANNONS

Nämndemannen: ”Jag blev dömd på förhand”

"Tingsrätten vände mig ryggen", skriver Hasan Fransson i en debattartikel.
"Tingsrätten vände mig ryggen", skriver Hasan Fransson i en debattartikel.
Den kritiserade nämndemannen Hasan Fransson bryter tystnaden efter skandaldomen i Solna tingsrätt.
– De senaste veckorna har jag blivit utpekad för både det ena och andra, säger Hasan Fransson i Svenska Dagbladet.
ANNONS

I en debattartikel i Svenska Dagbladet uttalar sig nu Hasan Fransson, en av de två nämndemännen bakom skandaldomen i Solna tingsrätt.

I domen friades en man från misstankar om att han misshandlat sin hustru, bland annat för att han ”kom från en bra familj”.

Mannen hade åtalats för misshandel efter att han, enligt åklagaren, knuffat in sin fru i möbler, slagit henne i ansiktet, dragit henne i håret och tryckt en sko i ansiktet på henne.

De två av nämndemännen, Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson, friade mannen och i domen står det bland annat att kvinnan inte gick att lita på.

I domskälet stod det även att det inte gick att utesluta att kvinnan själv orsakat skadorna för att ”sätta dit” sin man och att kvinnan inte skulle ha gått till polisen, utan i stället hållit det inom familjen.

I efterspelet har de båda nämndemännen uteslutits från Centerpartiet och stängts av som nämndemän. I debattartikeln i SvD tar Hasan Fransson bladet från munnen och riktar skarp kritik gentemot Centerpartiet, tingsrätten och medierna.

”De senaste veckorna har jag blivit utpekad för både det ena och andra. Medierna hängde ut mig och Centerpartiet och tingsrätten vände mig ryggen trots flera års samarbete och ideellt arbete från min sida. Jag blev dömd på förhand”, skriver Hasan Fransson i debattartikeln.

ANNONS

Jag kan inte låta bli att undra om juristdomaren avsiktligt vill misskreditera oss nämndemän

Hasan Fransson om juristdomarens sätt att skriva domskälet

I debattartikeln framgår det att Hasan Fransson tycker att juristdomaren Lena Klintefall farit med osanning när hon skrivit domskälet och att hon medvetet skrivit de båda skiljaktiga meningarna med olika skriftspråk för att sätta de båda nämndemännen i dåligt ljus.

”Den ena delen är skriven som talspråk med citationstecken och formuleringar som är vidriga ur ett rättsperspektiv, medan den andra är skriven med juridiska termer och på korrekt skriftspråk. Den stora skillnaden gör det nästan löjligt och jag kan inte låta bli att undra om juristdomaren avsiktligt vill misskreditera oss nämndemän”, skriver Hasan Fransson.

Hasan Fransson vidhåller att domen var riktig, men att domskälet inte beskriver vad som låg till grund för domen.

I debattartikeln riktar Hasan Fransson även hård kritik gentemot medias rapportering. Han menar att han hängts ut som en islamistisk fundamentalist, vilket enligt honom är långt ifrån sanningen.

”Jag är född i Sverige och ser mig själv som svensk med föräldrar från utlandet. Mitt efternamn har jag fått från min svenska fru, som jag lever med i Stockholm, enligt svenska värderingar och till stor del kristna traditioner.  Jag är med andra ord som vilken småbarnspappa som helst”.

I en tidigare intervju med Mitt i Solna tyckte även nämndemannen Ebtisam Aldebe att domskälet inte stämde överens med deras ord.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.