Nämndordförande begränsade mammas rätt att umgås med sina barn

dan engstrand mamma barn träffa begränsad
Nämnden förklarade sitt beslut med att ärendet inte kunde vänta till nästa sammanträde och att ordföranden därför fattade det själv.
Dan Engstrand (M), ordförande i socialnämnden i Järfälla kommun, beslutade i juli att begränsa en Järfällakvinnas rätt att umgås med sina barn. Det fick han inte, menar förvaltningsrätten, som i en dom nu häver beslutet.

Det var den 4 juli i år som Dan Engstrand (M), ordföranden i socialnämnden i Järfälla, fattade beslut om att begränsa umgänget mellan en kvinna och hennes barn.

Beslutet fattades med stöd av lagen om vård av unga.

Men kvinnan överklagade. Hon menade att en nämndordförande inte får fatta den typen av beslut på egen hand och hon menade att begränsningen försämrat hennes kontakt med barnen.

Förvaltningsrätten ger kvinnan rätt

Nämnden har försvarat sig med att den bara sammanträder var tredje månad och att beslutet inte kunde vänta till nästa tillfälle.

Men förvaltningsrätten går på kvinnans linje och häver nämndens beslut.

I domen står att ”Förvaltningsrätten bedömer att umgängesbegränsning är ett beslut av större vikt och beslutanderätten får därmed inte delegeras till ordföranden”.

Vill inte kommentera

Undantag kan mycket riktigt göras i brådskande fall, skriver man, men nämnden har inte kunnat visa varför detta ärende inte skulle kunna vänta.

Nämndordföranden Dan Engstrand vill inte kommentera beslutet.